NIEUW – Eddy Van Belle en Puratos gaan voluit voor onlineverkoop met overname van Graaggedaan.nl

De voedingsmultinational Puratos, in handen van Eddy Van Belle, is in eerste instantie gekend als een leverancier van bakkerijgrondstoffen en chocolade voor industriële verwerking. Minder bekend is het feit dat de groep in stilte werkt aan de uitbouw van een artisanaal onlineplatform. Dat moet in eerste instantie de weg openen naar internetverkoop voor lokale bakkers, beenhouwers en verswinkels. Via platformen zoals bakkersonline.be en slagersonline.be kunnen kleine zelfstandigen snel en zonder veel moeite een eigen webwinkel opstarten. In Nederland nam Puratos nu het platform Graaggedaan.nl over. Dat moet een snelle start in Nederland mogelijk maken.Puratos verankerde haar online inspanningen vorig jaar via de overname van de Gentse vennootschap Localtomorrow. Die beheert verschillende websites voor lokale handelaars zoals Bakkersonline.be, Slagersonline.be, Meattime.be, Fishtime.be en Dorponline.be. De komst van Puratos versterkt ook de internationalisering. Naast de activiteiten in België is het bedrijf ook actief in Spanje, Duitsland en Frankrijk. Graaggedaan.nl van zijn kant ging van start in 2011. De overname van het platform zorgt voor een vliegende start in de Nederlandse markt. Naast marktbezetting focust de samenwerking zich in de eerste plaats op de potentiële schaalvoordelen op vlak van softwareontwikkeling. (Lees verder onder de foto)

Voor Puratos heeft die onlineverkoop een bijkomend voordeel. Via het onlineplatform bestellen mensen brood bij hun lokale bakker. Ze kunnen het dan ophalen zonder te hoeven aanschuiven. De computer bepaalt wat de bakker moet aanmaken. Dat zorgt voor minder overschotten en dus minder verlies. Puratos zelf krijgt met de data meer inzicht in wat de klant wil. Daarmee kan het bedrijf zijn diensten naar de bakkerijen optimaliseren.

In 2018 strandde Puratos op een omzet die net geen 2 miljard euro bedraagt. Een operationele cashflow van bijna 220 miljoen euro zorgt voor een netto winst van 44 miljoen euro. De groep keert een dividend uit van 21,8 miljoen euro. Eddy Van Belle investeert een deel van zijn vermogen onder meer in de uitbouw van een aantal chocoladebelevingscentra onder de naam Choco-Story.