NIEUW – Edward Heerema pompt 539 miljoen euro van België naar Zwitserland

Edward Heerema

De nederbelg Edward Heerema heeft het kapitaal van drie van zijn Belgische sleutelbedrijven verlaagd met 539 miljoen euro, geld dat terugvloeit naar de Zwitserse moedermaatschappij Allseas. Heerema is wereldleider in de plaatsing en verwijdering van olieplatformen in zee. Hij werkt aan de ontwikkeling van een tweede reuzeplatform op zee, de Amazing Grace, 160 meter breed. Eerder al nam hij het 124 meter brede platform Pioneering Spirit in dienst. Dat kan zowel boorplatforms plaatsen als wegnemen. Om dat alles te financieren schuift Heerema met de honderden miljoenen. Vorig jaar nog boekte hij één miljard euro verlies weg uit zijn 28 Belgische vennootschappen.

De huidige operatie loopt over de vennootschappen Solitaire, Audacia en Lorelay Marine Contractors. De drie vennootschappen herbergen elk een pijplegschip van de groep Allseas van Heerema. De zeevaartondernemer geeft zelden interviews weg. Het is dan ook niet altijd duidelijk hoever zijn plannen staan. Normaal moet de Amazing Grace in 2020 te water worden gelaten.



Financiering van zo’n projecten is natuurlijk cruciaal. Hij duldt daarbij wel tegenspraak van zijn financiële adviseurs. “De CFO (financieel directeur, nvdr) is voor mij geen tweede man.”, zo zei hij daarover in één van zijn zeldzame interviews. “Hij moet ervoor zorgen dat er voldoende reserves worden opgebouwd voor de lange termijn. Dat de Amazing Grace kan worden gebouwd.” Hij stelt wel een voorwaarde aan hun weerwoord: “Ze moeten het wel beleefd zeggen.” En na een korte pauze: “Maar soms ga ik dan toch mijn eigen weg.”