Edward Heerema boekt 1 miljard euro verlies weg

De nederbelg Edward Heerema moet met zijn groep Allseas zowat wereldleider zijn in de aanleg van olieplatformen en pijpleidingen. In 2014 nam hij het grootste schip ter wereld in de vaart, de Pioneering Spirit, gebouwd voor het transport van olieplatformen. In de Belgische grensgemeente Essen beheert Heerema een 25-tal vennootschappen waaronder ook de Société d’Exploitation du Pioneering Spirit. Die boekt nu een verlies weg van 838 miljoen euro. Samen met het verlies dat Heerma weggewerkt heeft in nog 8 andere vennootschappen, kom dat globaal verlies net boven het miljard euro uit.Is Edward Heerema, die officieel in Diest is gedomicilieerd, zo rijk als de zee diep is? Moeilijk te zeggen. Zijn groep Allseas is ultiem verankerd in het discrete Zwitserland. Zijn Belgische vennootschap Pioneering Spirit behoudt in elk geval een eigen vermogen van 1,3 miljard euro na het wegwerken van het verlies van 838 miljoen euro. De hele offshore industrie kende moeilijke jaren als gevolg van de lage energieprijzen. Het schip zelf, dat 120 meter breed is en 300 meter lang, transporteerde vorig jaar zijn eerste olieplatform. Volgens het bedrijf is het orderboek voor 2017 goed gevuld.

Een foto van Pieter Schelte die The Guardian publiceerde in 2014.

Nog vorig jaar fuseerde de NV Pieter Schelte Marine Contractors met de Belgische holding boven de Pioneering Spirit. Pieter Schelte is de naam van de vader van Edward Heerema en meteen ook de verklaring waarom de nederbelg miljardair zo goed als nooit te zien is in de media. Vader Heerema werd eind van de jaren ’30 van de vorige eeuw lid van de Nederlandse nationaal-socialistische partij. Later ging hij strijden aan het Oostfront. Daar kwam hij als SS’er aan het hoofd te staan van een Duits nazi-bedrijf waar hij 2.000 Nederlandse arbeiders verplicht tewerk stelde.

In 1943 keerde Heerema zich af van het nazisme. Hij zocht contact met het verzet en vluchtte via Zwitserland naar Venezuela. In 1963 keerde hij terug naar Nederland en werd er een pionier in de offshore olie industrie. Zijn zoon noemde de Pioneering Spirit in 2014 oorspronkelijk de Pieter Schelte Pioneering Spirit. Maar dat stuitte vooral buiten Nederland op heel wat verontwaardiging in joodse kringen. Samen met de vennootschap Pieter Schelte Marine Contractors moet deze contentieux nu van de baan zijn.