NIEUW – Eerste belangrijke winst voor Sterea project (en de vreemde band met Qatargate)

Frank Monstrey. (Foto: RV)

De vennootschap Tensor Capital Management kon vorig jaar een winst noteren van 13,6 miljoen euro. Het jaar daarvoor was die winst 2,9 miljoen euro. De vennootschap is in handen van Frank Monstrey en zijn echtgenote Petra Noé. Beiden ontwikkelen momenteel de vroegere hippodroom van Sterrebeek tot Sterea, een residentieel project van 250 woningen opgebouwd rond een golfterrein. Er is ook nog een hotel gepland op de site. Frank Monstrey was eerder betrokken bij een financieringsschema van de Kazachse bankier Mukhtar Ablyazov voor in totaal 440 miljoen dollar. Een rechtbank in New York besliste eerder dat het om een witwasoperatie en oplichting gaat. Monstrey stelt dat hij tegen zijn wil in werd betrokken in de operatie. Opmerkelijk is dat het vroegere Europees parlementslid Pier-Antonio Panzeri nog tot 2019 Ablyazov ontving in het Europees Parlement in Straatsburg. Panzeri is de spilfiguur in het Europees schandaal dat de naam ‘Qatargate’ meekreeg. Daarin worden ook twee Europarlementsleden van de PS genoemd.

De Oostendse investeerder Frank Monstrey maakte fortuin met de Kazachse olieraffinaderij Nostrum Oil. Daarbij raakt hij betrokken in een hard dispuut tussen de stad Almaty en de bankier Mukhtar Ablyazov en Ilyas Khrapunov, schoonbroer van Ablyazov en zoon van Viktor Khaprunov, de vroegere burgemeester van Almaty. Monstrey betaalde 440 miljoen dollar aan Ablyazov en Khrapunov via een offshore rekening op de Britse maagdeneilanden. Die probeerden dat geld nadien te investeren in New York onder meer via vastgoed van Donald Trump. Een rechtbank in New York besliste dat het om een witwas operatie ging. Ablyazov werd veroordeeld om 218 miljoen dollar terug te betalen aan de Kazachse bank BTA en de stad Almaty.Frank Monstrey trok zich ondertussen volledig terug in België waar zijn echtgenote Petra Noé het project Sterea vorm geeft. Op de vroegere hippodroom van Sterrebeek is een golfterrein aangelegd met daarrond 250 residentiële wooneenheden. Er komt ook nog een hotel op de site. Voor het hele project is een omzet voorzien van 164 miljoen euro en een kost van 148 miljoen euro. De winst van 16 miljoen euro kan nog worden beïnvloed door een aantal administratieve onzekerheden. (Lees verder onder de foto)

Het project Sterea op de grens van Sterrebeek en Tervuren.

Mukhtar Ablyazov probeerde eerder voet aan de grond te krijgen in Europa. Hij kon daarbij rekenen op het lobbywerk van onder meer de Italiaanse socialist Pier-Antonio Panzeri. Ablyazov werkte daarbij onder meer met de Open Dialogue Foundation (ODF), een valse NGO die actief zou zijn inzake mensenrechten in Kazachstan. Vorig jaar bleek dat Panzeri de spilfiguur was is een fraudeschandaal waarbij de oliestaat Qatar euro parlementsleden betaalde om tussen te komen in dossiers. Panzeri werd daarbij klokkenluider in het dossier. Het vroegere euro parlementslid was destijds ook goed bevriend met PS-politica en Europees parlementslid Marie Arena. Die kwam als ondervoorzitter van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement onder meer tussen in pogingen om Karim Massimov te bevrijden uit een Kazachse cel. Massimov was van 2016 toto 2019 eerste minister van Kazachstan en later stond hij aan het hoofd van de geheime dienst van het land. Begin vorig jaar werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf omdat hij betrokken zou zijn bij een poging het regime in Kazachstan omver te werpen.

Bij een huiszoeking in de woning van Ugo Lemaire, de zoon van Maria Arena die in hetzelfde Brusselse gebouw woont als zijn moeder, werd dan weer 280.000 euro cash gevonden. Arena verklaarde dat dat bedrag niets te maken heeft met Qatargate. Ze stelde ook dat haar vriendschap met Panzeri verleden tijd is. Ugo Lemaire heeft een bedrijf samen met Nicolas Claise, de zoon van de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise. Wanneer dat duidelijk werd, trok Claise zich als onderzoeksrechter terug uit het dossier Qatargate. Het bedrijf van beide zonen is actief in de handel in medische cannabis.