NIEUW – Els Thermote (TVH) verankert duurzame investeerder ‘The Nest’ in stichting TOF

Els Thermote (Foto: The Nest)

De West-Vlaamse investeerder Els Thermote heeft de private stichting ‘Transforming our Food’ opgericht, afgekort ‘TOF’. Thermote maakte fortuin als aandeelhouder van de Waregemse groep TVH, wereldwijd specialist in het onderhoud van heftrucks. In haar diversificatie kiest Thermote voor een totaal andere weg. “De private stichting zal bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame landbouw en van een duurzame voedselketen, waarbij rekening wordt gehouden met de impact ervan op de planeet en de samenleving, mede in het belang van de toekomstige generaties.” zo klinkt het officieel. Samen met haar echtgenoot Laurent Vannest werkt ze aan de uitbouw van het investeringsvehikel “The Nest”. Die investeerde al in 25 projecten die allen kaderen in meer duurzame voeding.

De investeringsprojecten die Thermote en Vannest doorvoeren met ‘The Nest’ zijn van heel uiteenlopende aard. Zo zijn er de Walden Mutual Bank, een Amerikaanse online bank die investeert in ecologische projecten, en Synthesis Capital die investeert in projecten waarbij voeding wordt gecombineerd met biotechnologie. Aquaspark legt zich toe op aquacultuur en Ynsect pioniert met meelwormen als voedsel. The Nest investeerde ook al in vijf vastgoedprojecten, onder meer in Triginta dat zich onder meer toelegt op kerkelijk erfgoed en in Revive, de projectontwikkelaar van duurzaam residentieel vastgoed.



The Nest beschikt over een kapitaal van 8,7 miljoen euro. Eind 2021 hebben de zussen Els en Ann Thermote hun gezamenlijke holding Elba Invest in twee gelijke delen opgesplitst. Met Elba Invest controleren beide zussen 60 % van TVH Parts, het bedrijf dat werd opgericht door hun vader samen met de vader van Pascal Vanhalst. Na de splitsing zijn beide zussen elk goed voor 791 miljoen euro respectievelijk ondergebracht in de holding TNFO van Els Thermote en Echlin Invest van Ann Thermote. Elk vehikel beheert een overgedragen winst van 663 miljoen euro. Pascal Vanhalst van zijn kant werd volledig eigenaar van de machinedivisie Mateco. Zijn 40 % in TVH Parts is overkocht door de familie d’Ieteren voor het niet te versmaden bedrag van 1,17 miljard euro. Vanhalst profileert zich nu als investeerder in de maakindustrie.