NIEUW – Energiedochter betaalt 275 miljoen euro aan Colruyt groep en familie

Jef Colruyt die recent zijn job van CEO van de groep inruilde voor die van voorzitter. (Foto: Belga Images)

De holding Virya Energy keert 275 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders. Dat zijn voor 60 % de beursgenoteerde distributiegroep Colruyt en voor 40 % de familieholding Korys van de gelijknamige familie. Virya Energy verkocht deze zomer haar windparken op zee aan het Japanse Jera voor 1,6 miljard euro. Dat is goed voor een eenmalige meerwaarde van 680 miljoen euro voor het bedrijf Colruyt en 450 miljoen voor de familie. Tegelijkertijd wil het bedrijf Colruyt haar aandeel in Virya Energy via verkoop aan Korys laten dalen van 60 % naar ongeveer 30%. Korys en de familie Colruyt zouden dan 70 % van Virya Energy controleren. Met de huidige operatie daalt het kapitaal van Virya Energy van 901 naar 626 miljoen euro.

Colruyt Group groepeerde in 2019 zijn energiebelangen in Virya Energy. De groep produceert groene elektriciteit via de dochterbedrijven Eoly, Eurowatt, Constant Energy in Azië en Sanchore in India, met een focus op windenergie op land en zonne-energie. Virya beheert een productiecapaciteit van 700 megawatt duurzame energie. De groep werkt ook aan de ontwikkeling van waterstof toepassingen in Zeebrugge via Hyoffwind. Virya is ook meerderheidsaandeelhouder van GEOxyz, een wereldleider in het in kaart brengen van de zeebodem die meegroeit met de offshore windindustrie. Eerder dit jaar bracht Colruyt Group ook de benzineverdeler Dats24 onder bij Virya Energy.



Precies gisteren maakte Colruyt bekend dat het nog dit jaar een interimdividend uitkeert van 1 euro per aandeel. Daarbij gaat 70 miljoen euro naar de familie. De winst van de groep zou voor dit jaar ook verdubbelen. Colruyt gaat de opbrengst die uit Virya komt onder meer aanwenden voor de overname van 57 Match- en Smatch-winkels. Daarnaast gebruikt het nog 100 miljoen euro om die om te bouwen naar verkooppunten uit het Colruyt-netwerk. Op de beurs won het aandeel 10 %.