NIEUW – Erfopvolging maakt van familie Moortgat en Duvel nieuwe miljardair, goed voor 1,6 miljard euro

Michel Moortgat, CEO van de familiale brouwerij. (Foto: Belga Images)

De broers Philippe, Bernard en Michel Moortgat hebben hun erfopvolging juridisch vorm gegeven. Hun familiale brouwerij Duvel Moortgat krijgt daarbij een waarde mee van 1,96 miljard euro. De drie broers bezitten daarvan samen 86 %, goed voor 1,690 miljard euro in gelijke delen verdeeld tussen de broers. 1,690 miljard euro is meteen ook het startkapitaal van de nieuwe holding PBM waarin de brouwerij is ondergebracht. In het kader van de erfopvolging werd PBM onmiddellijk na zijn oprichting gesplitst in enerzijds de brouwerij Duvel Moortgat en anderzijds de vastgoedactiviteiten van de familie. Met hun nieuwe waardering springt de familie Moortgat van de 45ste naar de 22ste plaats in onze ranglijst. Meteen zijn er bij de Rijkste Belgen nu 39 miljardairs.

De brouwerij Duvel Moortgat bestaat sinds 1871. Het bedrijf kreeg vorm onder impuls van Albert Moortgat die overleed in 1983 op 93-jarige leeftijd. Hij was de grootvader van de huidige drie familiale aandeelhouders. Maar Albert Moortgat was ook oorlogsburgemeester van de gemeente Breendonk, thuisbasis van Duvel. Op verdenking van collaboratie bleef hij na de Tweede Wereldoorlog drie jaar in de gevangenis. In de nasleep van die periode kreeg Duvel in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw het label mee een sponsor te zijn van het Vlaams Belang, iets wat de familie zelf altijd heeft ontkent. Michel Moortgat bouwde het familiaal bedrijf uit tot een belangrijke speler op de biermarkt, los van elke politieke connectie. In 2006 nam hij de Waalse brouwerij Achouffe over, bekend van de La Chouffe-bieren. Nadien volgden Liefmans en De Koninck. Daarnaast deed hij overnames in Nederland, Italië, Tsjechië en vooral de Verenigde Staten. Daar is Duvel Moortgat eigenaar van de brouwerijen Ommegang, Firestone Walker en Boulevard Brewing.De drie broers, vijftigers, staan voor de vierde generatie. Ze bereiden nu de overgang voor naar de vijfde generatie. 14 % van de aandelen zijn in handen van hun nicht Veerle Degeeher die haar vermogen nu ziet stijgen tot 275 miljoen euro. Tot voor de erfregeling was de brouwerij in handen van de holding Fibemi. De drie broers brachten hun aandelen in de brouwerij eerst onder in de nieuwe holding PBM. Die werd onmiddellijk daarna gesplitst. De vastgoedactiviteiten, met onder meer residentieel vastgoed in Knokke, blijven bij Fibemi. Alle industriële activiteiten zijn nu in handen van de nieuwe holding D’Nouvelle.

Duvel Moortgat werd in 2009 weggekocht van de beurs door de familie Moortgat. Sedertdien keerde de brouwerij in totaal 305 miljoen euro aan dividenden uit waarvan 55 miljoen voor het laatste boekjaar 2021. Die dividenden kwamen terecht bij Fibemi. Die stortte daarvan de voorbije 12 jaar 120 miljoen euro door aan de familie. Het Fibemi-dividend voor 2021 is nog niet bekend.