NIEUW – Eric De Vocht pompt 20 miljoen in projectontwikkelaar Iret (en herbergt bedrijf in stichting van openbaar nut)

Eric De Vocht (Foto: Belga Images)

De 80-jarige Antwerpse projectontwikkelaar Eric De Vocht trekt het kapitaal van zijn projectontwikkelaar Iret op met 20 miljoen euro tot 125 miljoen euro in totaal. De verse middelen worden ingebracht door de Luxemburgse holding Belfilux die in handen is van De Vocht. Tegelijkertijd richt De Vocht de stichting van openbaar nut Foundation Apollo op die moet waken over de toekomst van Belfilux. Hij doet dat samen met zijn echtgenote Maryse Odeurs. Juridisch adviseur Micheline Paredis is de derde bestuurder van de stichting. Paredis is een vriendin van Odeurs en een voormalig juriste bij het beursgenoteerde vastgoedbedrijf Leasinvest, het huidige Nextensa. Op vandaag is het niet bekend hoe De Vocht de opvolging van zijn bedrijf ziet. Zijn vermogen bedraagt 271 miljoen euro.



De Vocht boekte met zijn bedrijf Iret in 2022 een nettowinst van 55 miljoen euro. Het jaar daarvoor bedroeg die winst 45 miljoen euro. De Vocht werkt op Europese schaal. Hij richt zich doorgaans op stedelijke centra maar is toch verankerd in Antwerpen. Zo opende hij vorig jaar het Antwerpse luxehotel Botanique Sanctuary. Nog begin vorig jaar werd bekend dat hij het winkelcentrum Grand Bazar aan de Groenplaats in Antwerpen had overgekocht van de Franse verzekeraar AXA. De Vocht gaat het shoppingcentrum renoveren en samenvoegen met het aanpalende Hilton-hotel. De Vocht kocht dat hotel in 2019. Eerder ontwikkelde hij ook al het Kievitplein achter het Antwerpse Centraal Station dat nu wordt overheerst door het DPG mediagebouw van Christian Van Thillo en werd herdoopt in het Mediaplein. Ook de site Post X aan het station van Berchem is een project van De Vocht.

De vraag stelt zich wie de 80-jarige Eric De Vocht zal opvolgen. De oprichting van Foundation Apollo moet alvast in dat kader worden gezien. Uit zijn eerste huwelijk heeft de zakenman twee dochters, die geen interesse hebben in vastgoed. In de sector wordt gekeken naar Maryse Odeurs en Jo Gielen, de zoon van Odeurs uit een eerder huwelijk. De 40-jarige Gielen ging in de leer bij de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Immobel. In 2018 richtte hij samen met ondernemer Stéphane Verbeeck de kantoorspecialist Redet op. Hun beide stiefvaders, de oud-klasgenoten en respectievelijke vastgoedondernemers Eric De Vocht en Eric Verbeeck, zijn kleine aandeelhouders van het bedrijf.