NIEUW – Etherna boekt 12 miljoen euro verlies weg na 26 miljoen vorig jaar

(Foto: Etherna)

Het Antwerpse biotechbedrijf Etherna Immunotherapies heeft 12 miljoen euro verlies van zijn balans weg geboekt via een kapitaalverlaging. Vorig jaar al werd in een gelijkaardige operatie 26 miljoen euro verlies weggewerkt. Als start up specialiseert Etherna zich in de ontwikkeling van immuuntherapieën tegen kanker met mRNA als centrale bouwsteen. mRNA is ook het centrale onderdeel van de nu ontwikkelde covid 19 vaccins. Etherna zelf werkt aan een covid vaccin in de vorm van een neusspray. In twee grote bewegingen slaagde het jonge bedrijf er in 58 miljoen euro aan startkapitaal binnen te halen. 

mRNA werkt als een boodschapper die cellen specifieke eiwitten doet aanmaken die het afweersysteem trainen om kankercellen aan te vallen. Etherna voert momenteel al klinische testen uit bij patiënten met melanoom. Recent kwam het bedrijf in het nieuws nadat het een joint venture had afgesloten om zijn vernieuwende kankerbehandelingen in China te testen, te commercialiseren en te produceren. Etherna sloot daarvoor een akkoord af met China Grand Pharmaceutical and Healthcare Holdings.Dat bedrijf brengt 8 miljoen euro binnen in de Chinese joint venture, goed voor een belang van 75 procent. Etherna draagt zijn productietechnologie over, net als de rechten op enkele potentiële medicijnen voor de Chinese markt. In ruil krijgt het een kwart van de aandelen en heeft het zicht op royalty’s en mijlpaalbetalingen.



China Grand Pharmaceutical maakte vorig jaar deel uit van een internationaal consortium dat 34 miljoen euro in Etherna investeerde. In een eerste ronde werd 24 miljoen euro opgehaald. De aandeelhouders van Etherna zijn nu onder meer het Nederlandse Life Science Partners, het Belgische Fund+ opgericht door Désiré Collen, Participatie Maatschappij Vlaanderen, het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en de Amerikaanse fondsen Omega Funds en Novalis Life Sciences.