NIEUW – Extensa pompt 50 miljoen euro in Brussels pronkstuk Gare Maritime

(Foto: Extensa)

De projectontwikkelaar Extensa heeft het kapitaal van zijn dochter Gare Maritime opgetrokken met 50 miljoen euro tot 62 miljoen euro. Extensa is in handen van de familie en de gelijknamige holding Ackermans & van Haaren. Het vroegere goederentreinstation moet het pronkstuk worden van de site Thurn & Taxis. Het volume is er alvast: 280 meter lang, 140 meter breed, 24 meter hoog. De invulling moet een soort mix worden van lokale middenstand en beleveniscentrum. Zeker geen klassiek winkelcentrum. En dan moet de site nog een grote transitie ondergaan. Naast de Gare Maritime bouwt Extensa om en bij achthonderd woningen, plus een rusthuis met tweehonderd kamers. Op het braakliggende terrein naast de Broodrooster van Leefmilieu Brussel op dezelfde site komen nog eens duizend woningen.

Voor de opbouw van Gare Maritime werd gekozen voor een centrale middenbeuk die over haar hele lengte afgezoomd is met binnentuintjes. In de twee zijbeuken bouwde het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk tien winkelruimtes met daarboven kantoren tot onder de nok. Alles volledig in hout. De modules zijn onderling verbonden door een indrukwekkende constructie van trappen en loopgangen. Extensa gaat er van uit dat het winkellandschap fundamenteel aan het veranderen is en wil daar op inspelen. Bezoekers en bewoners willen beleving en afwisseling. Er is alvast ruimte vrijgehouden voor een foodhal met veel afwisseling.



Volgens het Bijzonder Bestemmingsplan kan Extensa op de site ook een woontoren van 150 meter bouwen. Vraag is of dat zal gebeuren. Daar heb ik nog geen antwoord op.”, zegt Extansa-CEO Kris Verhellen in het stadmagazine Bruzz. “We mogen die toren bouwen, maar het is geen fetisj voor ons. Een hoge toren heeft immers ook nadelen. Er gaat meer ruimte verloren aan brandveiligheidsvoorzieningen en het is ook een veel groter risico. Je moet in één klap veel meer investeren en als de markt plots stilvalt, blijf je met een stock aan appartementen zitten.”