NIEUW – De fameuze sprong van Marc Vandecruys en Ann Steenbrugghe

Het echtpaar Mark Vandecruys en Ann Steenbrugghe kon de omzet van hun groep Fedrus vorig jaar optrekken van 210 miljoen euro naar maar liefst 704 miljoen euro. Fedrus is een producent en verkoper van dakisolatie- en gevelmateriaal. De opmerkelijke omzetgroei volgt op een serie belangrijke overnames met als meest in het oog springende de afdeling loden platen van Umicore. De vrije cash flow van de groep stijgt van 21 naar 38 miljoen euro. Van een break even situatie evolueert de groep naar 9,5 miljoen euro winst. Het aantal werknemers is gestegen van 418 naar 1.641.Fedrus International is actief in de distributie van dak- en gevelmaterialen voor de Europese markt. De groep beschikt over vijf operationele business units: APOK, I.R.S-Btech, Laude, MCP Defrancq en VM Building Solutions. Die laatste werd overgekocht van Umicore. Ook in Frankrijk kende de groep een forse expansie via overnames, meer bepaald van de bedrijven Laude en Defrancq.

Laude is een Zuid-Franse distributeur met 6 filialen, 111 medewerkers, die meer dan 40 miljoen euro omzet draait in producten voor dak en gevel. VM Building Solutions, verdeler van VMZinc, is de belangrijkste fabrikant en leverancier van zinktoepassingen voor de bouwindustrie zowel in Europa, als in Noord-Amerika, Australië en in een aantal Aziatische landen en is aanwezig in 22 landen, beschikt over 7 productiesites en stelt 950 mensen tewerk. MCP Defrancq is een netwerk met 12 filialen in Frankrijk, gespecialiseerd in dak & gevel. De groep heeft een omzet van 40 miljoen euro en stelt 148 medewerkers te werk.

Minderheidsaandeelhouder van Fedrus is het fonds Sofindev. De komst van Sofindev moet de weg openleggen naar de internationale doorstart van het bedrijf. Sofindev verenigt onder meer een aantal van de Rijkste Belgen zoals de families Colruyt, Boël en De Clercq.