Sofindev stapt in GeoDynamics

GeoDynamicsDe Vlaamse durfkapitalist Sofindev stapt in het kapitaal van het West-Vlaamse bedrijf GeoDynamics, specialist in track en trace en tijdsregistratie van mobiele medewerkers en voertuigen. GeoDynamics, opgericht in 2014 door Peter Vermeesch en Stijn Stragier, is een snelle groeier die ook nog zeer winstgevend is. De komst van Sofindev moet de weg openleggen naar de internationale doorstart van het bedrijf. Sofindev verenigt onder meer een aantal van de Rijkste Belgen zoals de families Colruyt, Boël en De Clercq. Zowel bij Sofindev als bij GeoDynamics kregen we geen verdere details over de operatie.



GeoDynamics ontwerpt en commercialiseert systemen die toelaten online te bepalen waar medewerkers of voertuigen van het bedrijf zich bevinden. Die systemen zijn ook gekoppeld aan tijdsregistratie waardoor onmiddellijk kan worden opgemeten hoelang iemand ergens heeft gewerkt. Het systeem wordt ook gebruikt om nieuwe opdrachten toe te kennen op basis van de locatie van mobiele ploegen. In 2014 haalde GeoDynamics een cash flow van 2,7 miljoen euro op een omzet van 6 miljoen, goed voor een netto winst van 1,6 miljoen euro na 0,6 miljoen euro belastingen.

Het systeem van de GeoDynamics werkt via de GPS-systemen van de mobiele operatoren. Momenteel dekt GeoDynamics enkel het Belgische grondgebied. Internationale expansie vereist akkoorden met andere operatoren. De nieuwe middelen moeten daar nu voor zorgen. Sofindev stapt in GeoDynamics via haar fonds Sofindev 4 dat in mei vorig jaar van start ging. Meteen werd toen ook een eerste operatie aangekondigd, een participatie van 33 procent in Fedrus Invest, de holding boven de bouwmateriaalbedrijven APOK en IRS-Btech.