NIEUW – Familie Ameloot zet met Delta Light forse stap vooruit

Vader Paul Ameloot met zijn zonen Jan en Peter. (Foto: Delta Light)

De familie Ameloot, specialist in designverlichting met hun bedrijf Delta Light, tekent een groei op van 40 procent met de overname van het Amerikaanse Lambent Lighting Group. Tot nu bedroeg de omzet van Delta Light 110 miljoen euro, waarvan 11 miljoen in de VS. Daar komt 45 miljoen dollar of 43 miljoen euro van Lambent bij. De Amerikaanse groep is goed voor drie bijkomende vestigingen van de groep in Los Angeles en Austin. De overname van Lambent Lighting werd voorafgegaan door de verkoop van Integratech, specialist in LED structuren, door Ameloot aan de Franse groep Lighting Developpement uit Lyon. Dat resulteerde in een éénmalige opbrengst van 23 miljoen euro in het boekjaar 2020-2021. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Ameloot op 215 miljoen euro, goed voor een 122ste plaats in onze ranglijst.

De West-Vlaamse armaturenproducent Delta Light heeft showrooms in New York, Sydney, Miami, Los Angeles, Hongkong, Parijs, Londen, Amsterdam, Milaan, Dubai en New Delhi. Architecten, interieurinrichters, projectontwikkelaars en bouwheren komen er de high-end verlichtingsarmaturen kiezen. De ambitie is de komende jaren de Amerikaanse omzet op te trekken naar 100 miljoen euro. Daarmee moet de Amerikaanse markt voor het bedrijf even belangrijk zijn als de Europese. Het familiaal bedrijf werkte ondertussen ook haar opvolging uit. De 43-jarige Jan Ameloot nam het bedrijf 10 jaar terug al over samen met zijn broer Peter, 46 jaar.



De overname van Lambent Lighting is de grootste in het bestaan van Delta Light. Vier jaar geleden nam het bedrijf in Polen AQ Form over, een merk dat op een lager segment van de markt mikt. Vader Paul Ameloot, vandaag 73 jaar, startte in de jaren 80 in Roeselare met de zaak Stereohouse, een speciaalzaak in hifi- en verlichtingssystemen voor discotheken. Hij merkte bij zijn klanten een groeiende interesse in verlichting, begon te ontwerpen en richtte in 1989 Delta Light op. Na de huidige Amerikaanse overname telt de Delta Light Group 750 werknemers, van wie 300 in het hoofdkantoor in Wevelgem en 125 in de VS.