Familie Ameloot [129]

Paul Ameloot

Vermogen € 215 696 700
Gekend als Delta Light
Activiteit Productie van verlichting
Inplanting Gullegem
Tendens Stijgend
Huidige positie 129


Paul Ameloot is een typische West-Vlaamse selfmade ondernemer. In 1989 verkocht hij onder druk van de concurrentie zijn hifi- en stereozaak. Hij zag meer groei- en winstmogelijkheden in de verkoop van verlichting. ‘Ik had al wat ervaring met het maken van verlichtingsarmaturen voor discotheken in de buurt. Bovendien hadden de Amerikanen ondertussen een klein maar efficiënt laagspanningslampje op de markt geïntroduceerd, wat meer designmogelijkheden bood. En in 1992 volgde de vrijmaking van de Europese markt. Dat was een grote vooruitgang’, zo vertelt Ameloot.

Wat bijna twintig jaar geleden begon als een zaak met drie medewerkers, groeide inmiddels uit tot een kmo met een omzet van meer dan 70 miljoen euro. In 2006 verhuisde Delta Light alle activiteiten van Roeselare naar een nieuw bedrijfsgebouw op het industrieterrein van Gullegem-Moorsele, een investering van 11 miljoen euro. De vestiging overkoepelt een ontwerpbureau, voorraadruimtes, productiehallen, een testlab, een fotostudio, vergaderruimtes en een opmerkelijke showroom, The House of Light. In 2009 wordt een Zuid-Amerikaans filiaal opgericht met kantoren en een toonzaal in Bogota, Colombia. Met als doelstelling de markt en plaatselijke partners en architecten nog beter van dienst te zijn, werden daarna Delta Light Asia en Delta Light REEMA (Rusland, Midden-Oosten en Oost-Europa) opgericht. Het bedrijf is vandaag in meer dan 120 landen over de hele wereld actief. Naar eigen zeggen produceert Delta Light geen designverlichting vanuit een ivoren toren. Voor nieuwe ontwerpen worden signalen opgevangen bij de klanten, en dat zijn vooral groothandels in verlichtingsarmaturen en verlichtingsspeciaalzaken.

In 2023 nam de familie het Amerikaanse Lambent Lighting Group over. Tot dan bedroeg de omzet van Delta Light 110 miljoen euro, waarvan 11 miljoen in de VS. Daar komt 45 miljoen dollar of 43 miljoen euro van Lambent bij. De Amerikaanse groep is goed voor drie bijkomende vestigingen van de groep in Los Angeles en Austin. De overname van Lambent Lighting werd voorafgegaan door de verkoop van Integratech, specialist in LED structuren, door Ameloot aan de Franse groep Lighting Developpement uit Lyon. Dat resulteerde in een éénmalige opbrengst van 23 miljoen euro in het boekjaar 2020-2021.