Amavi Capital: (West-Vlaams) familiaal kapitaal voor ‘PropTech’

De oprichters van Amavi, vlnr: Davy Demunck (ION), Kristof Vanfleteren (ION), Arne Allewaert, Frederic Van Den Weghe, Paul Thiers en Jonas Dhaenens. (Foto: ION)

Schoenmaker blijf bij je leest, en toch ook weer niet. Amavi Capital combineert kennis uit de financiële wereld met kennis uit de vastgoedwereld en digitale kennis. De investeringsgroep werd opgericht door Arne Allewaert, ex-projectontwikkelaar ION, en Frederic Van Den Weghe, ex-durfinvesteerders Waterland en Gilde. Ze vonden initiële steun bij de aandeelhouders van ION met serie investeerder Paul Thiers als extra bindmiddel. Digitale kennis wordt dan weer aangebracht door ICT-specialist Jonas Dhaenens. Amavi wil investeren in ‘PropTech’, de combinatie van technologie en innovatie in de vastgoedwereld, een wereld die bijwijlen wordt overheerst door conservatisme en snel geldgewin. Om daar verandering in te brengen werd het Amavi Proptech Fund opgericht. Meteen al goed voor 30 miljoen euro, verzameld bij familiale bedrijven, actief in precies de vastgoedsector.

Mede oprichters van het Amavi Proptech Fund zijn de Roeselaarse aannemer Stadsbader, de ook al West-Vlaamse verlichtingsspecialist Delta Light van de familie Ameloot, de Limburgse familie Essers, actief in de logistiek maar ook steeds meer in vastgoed, en tenslotte de familie Dewaele van de gelijknamige vastgoed makelaarsgroep. Aan de financiële kant vinden we de fintechpionier Michel Akkermans, meest bekend als ex-aandeelhouder van Clear2Pay, en Pascal Vanhalst, de man die momenteel werkt aan de splitsing van het Waregemse miljardenbedrijf TVH en tussendoor nog tijd vond om de West-Vlaamse groep Abriso over te nemen, een producent van onder meer isolatieschuim voor de bouwsector.Amavi wordt geleid door Van Den Weghe en Allewaert. Die laatste werkte 8 jaar voor ION. Daar leerde hij al snel dat de vastgoedsector veel efficiënter en sneller zou kunnen werken door een vlottere adoptie van technologie en innovatie. “Als de conservatieve vastgoedmarkt nog maar een fractie efficiënter zou worden, kan dat leiden tot veel besparingen. De timing is ook goed: de coronacrisis nodigt vastgoedondernemers uit om hun business opnieuw uit te vinden.” zo zegt Allewaert in gesprek met Voka. Volgens de specialist lopen investeringen in proptech 4 jaar achter op investeringen in fintech. “Grote investeringsbeslissingen worden nog heel vaak genomen op basis van een buikgevoel in plaats van objectieve data-analyse.”

Amavi Capital wil met het nieuwe fonds instappen in groeibedrijven die actief zijn in vier domeinen: duurzaamheid, de analyse van big data, de verbetering van de klant ervaring en innovatieve bouwtechnieken. Drie dossiers werden al gerealiseerd. Het fonds werd aandeelhouder van de Brusselse start-up Shayp, gespecialiseerd in automatische waterlekdetectie in grote gebouwen, van Finch Buildings, een Nederlandse ontwerper van modulaire woningen, en tenslotte van de Finse 3D-specialist Gbuilder. Op termijn wil Amavi 15 investeringsdossiers afwerken.