Koen en Helena Brutsaert kunnen tot 80 miljoen dollar cashen op verkoop CID Lines

Helena Brutsaert

De Amerikaanse beursgenoteerde hygiënespecialist Ecolab heeft het bedrijf CID Lines uit Ieper overgekocht. CID Lines werd opgericht door de familie Brutsaert. Het bedrijf is specialist in hygiënische producten die worden gebruikt in de veeteelt. In 2010 werd het gedeeltelijk opgekocht door de Nederlandse durfkapitalist Gilde Buy Out, zes jaar daarna door het investeringsfonds IK. Koen Brutsaert en zijn nicht Helena bleven wel aan boord van het bedrijf, Koen Brutsaert als CEO. In de sector waarin CID actief is, worden dure overnamebedragen gehanteerd. Ecolab zou meer dan 4 keer de omzet van CID hebben betaald, goed voor meer dan 400 miljoen dollar. 80 miljoen dollar daarvan kan bij Koen Brutsaert en zijn nicht Helena belanden.

CID Lines haalde vorig jaar een omzet van 113 miljoen dollar. Ter vergelijking, Ecolab staat voor een omzet van 15 miljard dollar. Nog ter vergelijking, Ecolab betaalde recent 78 miljoen dollar voor de overname van de Britse ontsmettingsspecialist Bioquell. Die laatste staat voor een omzet van 37 miljoen dollar in 2017. CID Lines verkoopt hygiëne- en ontsmettingsproducten aan 300.000 kweekbedrijven van vee in meer dan 100 landen. Ecolab zelf is vooral actief in de voedingsindustrie, niet in de landbouwsector.



CID Lines is alvast al jaren een zeer winstgevend bedrijf. In 2018 was een omzet van 78 miljoen euro goed voor een cash flow van 15 miljoen euro en een nettowinst van 8 miljoen euro. Wanneer we de cijfers van CID Lines omzetten in euro zou Ecolab 363 miljoen euro hebben betaald voor het Iepers bedrijf. Dat is 24 keer de cash flow. Koen Brutsaert en zijn nicht staan dan voor 72 miljoen euro. De controle van CID Lines loopt over een hele serie tussen-holdings die eindigt bij de holding Copal Invest die op zijn beurt in handen is van Stichting Administratiekantoor Copal Invest. Koen Brutsaert en zijn nicht Helena houden om en bij 20 % aan van het bedrijf. Koen Brutsaert is ook bekend als co-investeerder van de durfkapitalist Robur Capital.