Familie Brutsaert [499]

Vermogen € 39 162 000
Gekend als CID Lines
Activiteit Productie van hygiëne producten
Inplanting Ieper (W-Vl)
Huidige positie 499


In 1988 beslissen Pierre en Koen Brutsaert, twee ondernemende neven en allebei afkomstig uit landbouwgezinnen in de Westhoek, samen Cid Lines op te starten. Cid Lines ontwikkelt en lanceert Cid 20, op dat moment het enige, door de overheid geadviseerde ontsmettingsmiddel ter bestrijding van besmettelijke dierziekten zoals de varkenspest. Een iconische product dat het officiële startschot geeft voor een bestendig groeiende expertise en know-how inzake ontsmetting en reiniging in de landbouw.

Het succes van Cid 20 in de pluimvee- en varkensmarkt maakt van Cid Lines de marktleider in België. De oorspronkelijke vestiging wordt te klein en Cid Lines verhuist in 1990 naar het industriepark van Ieper, in een nieuw gebouw dat plaats voorziet voor productiehallen en kantoorruimten. Doorgaand op het binnenlands elan, zet Cid Lines zijn eerste stappen op de Europese markt. Nederland, Frankrijk en Polen zijn de eerste exportlanden die kennis maken met het productaanbod van Cid Lines, dat ondertussen is uitgegroeid tot een compleet pakket reinigings- en ontsmettingsproducten, waaronder Virocid.

In 1994 volgt de eerste bestelling bij Cid Lines vanuit Azië. Drie jaar later wordt opnieuw een groter pand betrokken. De neven Brutsaert blijven op hetzelfde industrieterrein in Ieper maar nemen hun intrek in het 15.000 vierkante meter grote bedrijfspand dat vroeger Lee-jeans huisvestte. De producten van Cid strekken zich ondertussen uit van de landbouw over de voeding tot de carwash sector. In 2003 opent Cid Lines de nieuwe GMP-pharma productie unit waar veterinaire geneesmiddelen worden geproduceerd, die strikt voldoen aan alle nieuwe wetgevingen daaromtrent. In 2004 volgt de lancering van 4 medicinaal geregistreerde dipmiddelen.

Na de lancering in 2005 van het Keno-gamma voor uierhygiëne, en met de uitbraak van de vogelgriep in Azië en Europa in 2006, wordt Cid Lines partner van de overheid en industrie in meer dan 25 landen. Met meer dan 10 miljoen liter product per jaar aan ontsmettingsmiddelen wordt Cid Lines wereldspeler binnen zijn markt. Vandaag brengt Cid Lines meer dan 1.000 producten op de markt en exporteert naar meer dan 96 landen op de 5 continenten.

In 2010 stapte het Nederlandse investeringsfonds Gilde in het kapitaal van Cid Lines. Zes jaar later werd het bedrijf voor meerderheid verkocht aan de investeringsgroep IK. Pierre Brutsaert verliet het management in 2010. Koen en zijn nicht Helena, dochter van Pierre, zijn wel aan boord gebleven, ook na de verkoop aan IK. Koen Brutsaert is CEO van het bedrijf.