De familie Heemeryck-Spriet [502]

Vermogen € 39 051 000
Gekend als Heem Invest
Activiteit Beheer vastgoed
Inplanting Roeselare
Huidige positie 502


Het bouwbedrijf Alheembouw is in 1970 opgericht door Alberic Heemeryck – vandaar de naam Alheem – in het West-Vlaamse Oostnieuwkerke, deelgemeente van Staden. Alberic Heemeryck kreeg in 1976 een opdracht van de diepvriesproducent Ardo om in Ardooie, enkele kilometers van Staden, een magazijn te bouwen. Alheembouw vond in die niche al snel andere klanten, onder meer Horafrost, Pinguin, Dicogel, Begro en Verduyn. Later kwamen daar de aardappelverwerkers bij, onder meer Clarebout, Mydibel, Agristo en Lutosa. Alheembouw volgde zijn klanten, zoals Ardo, ook naar productiesites in Noord-Frankrijk en bouwde er in Duinkerke een eigen vestiging uit.

Waar industriebouw doorgaans platte hangers zijn, specialiseerde Alheembouw zich in industriële hoogbouw. Met die gespecialiseerde hoogbouw vond Alheembouw klanten in andere sectoren, zoals McThree Carpets in Waregem, Delhaize in Ninove. Later bouwde het bedrijf ook winkel- en bedrijfsgebouwen, onder meer voor Decathlon, Delhaize, P&G, Volvo en Roularta.

In 1988 kwam Johan Heemeryck, zoon van Alberic, aan het hoofd van het familiaal bouwbedrijf Alheembouw. Waar hij het bouwbedrijf uitbouwde, werkte zijn echtgenote Kathleen Spriet aan de groei van de projectontwikkelaar Steenoven. Hun vier kinderen hadden niet de ambitie die carrières verder te zetten. In 2006 haalde Johan Heemeryck Peter Temmerman binnen, een ex-Jan De Nul-man, als nieuwe projectleider bij Alheembouw. In 2017 kocht Temmerman 50 procent van de aandelen van de familie in het Roeselaarse bouwbedrijf. Twee jaar later de overige 50 procent. Later nam hij ook ontwikkelaar Steenoven over. Het echtpaar Heemeryck-Spriet legt zich nu toe op het beheer van hun eigen patrimonium in STO Real Estate.