NIEUW – Aalsterse ILD verenigt Rijkste Belgen in logistiek vastgoed

Filip Vanelstraete, CFO van IDL en voorzitter van UrbanBox. (Foto: IDL)

De familie Vandermarliere en de familie Van Biervliet, die samen een luxeproject in Spaans vastgoed afwerken van 340 miljoen euro, Johan Heemeryck, de vroegere eigenaar van ontwikkelaar Steenoven, de ‘aardappelkeizer’ Jan Clarebout, Michel en Alain Vereenooghe, tot voor kort de eigenaars van Mercedes Roeselare, en de hotelinvesteerders Serge en Dimitri Vermeersch. Het is een niet onaardig lijstje van investeerders dat de Aalsterse projectontwikkelaar ILD, voluit Industrial and Logistics Developments, wist te verzamelen, samen goed voor een kapitaal van 3 miljoen euro en de nieuwe vennootschap UrbanBox. ILD werkte voornamelijk logistieke projecten af in Polen, Roemenië, Slovakije en Tsjechië.

Met 0,73 miljoen euro is de familie Vandermarliere, die fortuin maakte in de tabaksindustrie, de grootste initiële investeerder in UrbanBox. Daarna volgen Johan Heemeryck, (0,5 miljoen) en Jan Clarebout (0,36 miljoen). Die laatste is een bekende van Heemeryck wanneer die samen in projecten investeerden van Steenoven, de ontwikkelaar die nu in handen is van de aannemer Peter Temmerman die ook al het bouwbedrijf Alheembouw overkocht van Heemeryck. Dimitri Vermeersch treedt dan weer in het kapitaal van UrbanBox via zijn echtgenote Marie-France Stadsbader.



Ontwikkelaar ILD is vooral actief in Oost-Europa en bouwde onder meer een logistiek bedrijf voor groentendistributeur Greenyard van Hein Deprez in het Poolse Poznan. Bij het nieuwe UrbanBox wordt Filip Vanelstraete de nieuwe topman. Vanelstrate is CFO van ILD. Als bestuurder van UrbanBox is hij onder meer in het gezelschap van Johan Heemeryck, David Van Biervliet en Frank Van Haesendonck. Die laatste, CEO van ILD, startte nog als vastgoedspecialist bij Cushman tot hij mee ILD oprichtte.