NIEUW – Boerenbond stapt opnieuw in rollercoaster Greenyard van Hein Deprez

Marc Zwaaneveld en Hein Deprez, CEO’s van Greenyard. (Foto: Greenyard)

Het Agri Investment Fund (AIF), een dochter van de Boerenbond, heeft 4,7 procent verworven van de beursgenoteerde groentenproducent Greenyard. De aandelen werden overgenomen van Hein Deprez die zijn belang in het bedrijf ziet terugvallen van 45 naar 41 %. De transactie heeft een waarde van bijna 20 miljoen euro maar AIF had nog een openstaande vordering van 8 miljoen euro op Deprez. Het Boerenbond-fonds maakte immers al aardig wat bokkesprongen mee met het groenten- en fruitbedrijf. In 2017 haalde Greenyard op de beurs een recordkoers van 20 euro. AIF verkocht toen een participatie in het bedrijf aan Deprez met een meerwaarde van 22 miljoen euro. Maar het jaar daarna stortte de koers van Greenyard in elkaar tot een dieptepunt van 7 euro. AIF moest op de blaren gaan zitten met een verlies van 10 miljoen euro en een openstaande vordering op Deprez van 8 miljoen euro. Nog opmerkelijk, vorig jaar werd Marleen Vaesen bestuurder van de Boerenbond. In het bewuste jaar 2018 werd ze als CEO van Greenyard gedumpt door Hein Deprez.

De initiële participatie van de Boerenbond in Greenyard gaat terug op een investering van AIF uit 2011 in het bedrijf Pinguin Lutosa, de voorloper van Greenyard. Het bouwde die participatie in meerdere keren af. In 2017 verkocht het fonds zijn resterende aandelen. Deprez kocht het pakket voor 37 miljoen euro. Maar dat geld werd toen niet overgemaakt aan AIF maar werd gedeeltelijk gebruikt om leningen bij Belfius (9 miljoen euro) en KBC (8,05 miljoen euro) terug te betalen. Het fonds had toen nog 18 miljoen euro te goed van Deprez. Maar die laatste verslikte zich in zijn ambitie met het groenten- en fruitbedrijf. Een miljardenovername van de Amerikaanse bananengigant Dole mislukte en leidde tot de neergang van het bedrijf. Begin 2019 noteerde het aandeel Greenyard op een historisch dieptepunt van 3 euro. Deprez kon zijn verplichtingen tegenover onder meer de Boerenbond niet meer nakomen.



Velen twijfelden op dat moment aan de overlevingskansen van het bedrijf. Maar Deprez zette door al moest hij onder druk van de banken zijn beleid delen met een nieuwe CEO in de persoon van Marc Zwaaneveld. Greenyard krabbelde overeind en trok nieuwe investeerders aan in de vorm van Marc Coucke en Joris Ide. Zwaaneveld maakt ondertussen bekend dat hij aan blijft bij Greenyard tot april 2026. De beurskoers van Greenyard gaat nu boven de 7 euro. Alle kaarten liggen dan blijkbaar goed voor de Boerenbond om terug te keren als aandeelhouder en haar openstaande vordering op Deprez te innen in de vorm van Greenyard-aandelen. Die Boerenbond zelf is ondertussen zoals we eerder al schreven ondergebracht in de Jacob Ferdinand Mellaerts stichting. Die is goed voor een vermogen van 4,9 miljard euro hoofdzakelijk dank zij een participatie van 11 % in de KBC groep.