Familie Vandermarliere [53]

Guido Vandermarliere

Vermogen € 632 855 000
Gekend als Sigaren J. Cortès
Activiteit Tabakproductie en -verwerking
Inplanting Wervik
Tendens Stijgend
Huidige positie 53


Guido Vandermarliere is groot geworden tussen de tabaksbladeren. In 1965 stapt hij in het sigarenbedrijf van zijn vader. Als bedrijfsleider herlanceert Vandermarliere het merk J. Cortès, naar het bekende blauwe sigarendoosje. De tweede ingreep komt er in 1984, wanneer hij de roltabakfabriek van de familie Gryson overneemt. Het bedrijf staat op dat moment voor een verkoopvolume van 90.000 kilogram. Tussen 1984 en 2008 wordt het verkoopvolume 34 keer groter. Daarmee is de groep uit Wervik uitgegroeid tot de tiende speler op de markt, na mastodonten als Imperial Tobacco en British American Tobacco.

‘We hebben nu 5 procent van de Europese markt in handen’, zegt Vandermarliere aan De Standaard. ‘Vooral in Frankrijk staan we sterk. Daar halen we met ons merk Fleur du Pays een marktaandeel van 20 procent.’ Vandaag verkoopt Gryson zijn producten in 55 landen, verspreid over vijf continenten. ‘80 procent van wat we hier produceren is bestemd voor de export’, zegt Vandermarliere. ‘Maar in 16 jaar tijd is de verkoop in België ook verdrievoudigd.’ Het einde van de groei is volgens Vandermarliere nog niet in zicht. ‘We blijven verder investeren’, zegt hij. ‘We moeten met twee voeten op de grond blijven’, besluit Vandermarliere nuchter. ‘Het kan altijd verkeren.’

En verkeren deed het blijkbaar in 2012. Blijkt dat Vandermarliere Gryson heeft verkocht aan Japan Tobacco Company voor het niet onaardige bedrag van 475 miljoen euro. Volgens Vandermarliere zullen de nieuwe Japanse eigenaars het bedrijf zeker verder uitbreiden. De Japanners zelf stellen dat ze met Gryson een toegang hebben tot de Europese tabaksmarkt hebben gekocht. Nu Gryson verkocht is, heeft de familie Vandermarliere nog een sigarenfabriek in Zwevegem-Moen, waar de merken J. Cortès, Neos en Amigos worden gemaakt. Die fabriek werd niet mee verkocht aan de Japanners.

Ondanks het initieel optimisme zal de roltabakfabriek Gryson in de zomer van 2018 definitief de deuren sluiten. Dat heeft de directie aan de vakbonden laten weten. Doordat de Europese regels verstrengd zijn, zou de fabriek niet meer rendabel zijn. Bij Gryson werken er 150 mensen, of er voor hun een oplossing is is nog niet geweten. De sluiting heeft ook rechtstreekse gevolgen voor de telers in de buurt. Veertig procent van hun productie werd afgenomen door Japan Tobacco International.

Vandermarliere zelf is ondertussen op zoek naar een nieuwe bestemming voor zijn vermogen. Zo nam hij in 2015 de controle over van de gekende koekjesfabrikant J. Destrooper uit Veurne.