In het jaar 2000, bij de eerste publicatie van deze lijst, stond de familie Santens nog op de 83ste plaats met een vermogen van 87 miljoen euro. De naam Santens werd op dat moment hoofdzakelijk geassocieerd met haar productie-eenheid van badstoffen in Oudenaarde. Maar het bedrijf was toen ook al actief in de metaalverwerking en machinebouw. Boegbeelden op dat moment waren de neven Marc en Luc Santens. De eerste was ooit voorzitter van de toenmalige Kredietbank, nu KBC, het VEV, de Voka-voorloper, en de beurskrant De Tijd. Zijn neef Luc was van 1988 tot 2000 burgemeester van Oudenaarde voor de toenmalige CVP en was ook nog voorzitter van het Kristelijk Werkgeversverbond. Neef Herman Santens was op dat moment al uitgekocht uit het familiaal bedrijf en had zijn vermogen geherinvesteerd in de voedingsindustrie. De naam Santens klonk in die tijd als een klok over industrieel Vlaanderen.
De moeilijke tijden moesten dan nog komen. Luc en Marc, die laatste was ondertussen tot baron benoemd, moesten als derde generatie de komst van de vierde generatie voorbereiden en dat was geen sinecure. Vooral niet omdat onder druk van de lage-loonlanden de rendabiliteit van het textielbedrijf Santens steeds meer onder druk kwam te staan. Lieven Santens was ondertussen samen met Lucien Vanwynsberghe in het tapijtenbedrijf McThree Carpets gestapt. Op een bepaald moment kwam dat bedrijf in het oog van de Bijzondere Belastingsinspectie te staan die op zoek was naar bewijzen van fraude en witwassen. Dat onderzoek ontwikkelde zich als een olievlek en reikte tot aan Santens. Ook het zuivelbedrijf Inex raakte betrokken in het fiscaal onderzoek. Inex is in handen van de familie Pycke waarvan de zoon Werner gehuwd is met Francoise Santens, dochter van Lieven Santens. Werner Pycke heeft ondertussen gebroken met zijn twee zussen die aandeelhouder gebleven zijn van Inex. Werner Pycke en zijn echtgenote controleren nu de watergroep Top Bronnen. De drie families betaalden elk een boete om een proces te ontlopen. Voor de familie Santens bedroeg die boete 4,5 miljoen euro. Daarmee was een definitieve klap toegediend aan de reputatie van de naam Santens.
In 2012 werd het zo goed als failliete textielbedrijf Santens verkocht aan een Franse concurrent. Lieven Santens had ondertussen niet stilgezeten en was al in 1995 in het kapitaal gestapt van de groep Lecot, distributeur van beslag en ander materiaal voor de bouwsector. Hij groepeerde een aantal industriële belangen in de familiale holding Lisakat. Mee onder zijn impuls ging Lecot in 2008 een fusie aan met haar concurrent Raedschelders. Lecot telt nu 40 vestigingen en bijna 500 werknemers, goed voor een omzet van 144 miljoen euro. Het bedrijf wordt geleid door Philippe De Veyt, gehuwd met Anne Santens. Na het overlijden van Lieven Santens is zijn zoon Bernard Santens de sterke man van de familie. Bernard Santens is gehuwd met Patricia Desimpel, dochter de overleden baksteenondernemer Aimé Desimpel. Bernard Santens is tot vandaag ook bestuurder van de Golf & Countryclub, het golfterrein dat in Oudenaarde door zijn vader werd ontwikkeld. Hij staat aan het hoofd van het bedrijf Rf Technologies, specialist in brandwerend materiaal.