Familie Paul Thiers [268]

Vermogen € 90 809 000
Gekend als Ex-Unilin
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Knokke
Tendens Stijgend
Huidige positie 268


Paul Thiers was één van de ceo’s van de internationale houtgroep Unilin. Unilin is de creator van het succesproduct Quick Step, de handzame houten vloerbedekking. Unilin zorgde in 2005 voor algemene verbazing toen het voor maar liefst 2,2 miljard euro verkocht werd aan de Amerikaanse groep Mohawk, na een opbod waaraan de grootste financiële fondsen in de wereld deelnamen. Unilin, als een coöperatieve opgericht in de jaren zestig door West-Vlamingen die toen actief waren in de vlassector, had talrijke aandeelhouders. De familie Thiers hoorde daarbij. De familie Thiers lag mee aan de basis van het houtverwerkend bedrijf Tipavan dat later werd overgenomen door Unilin. In ruil kregen de Thiersen Unilin-aandelen. Paul Thiers profileerde zich als herinvesteerder. Zijn neef Bernard bleef aan boord als topmanager van Unilin.

Na de verkoop van Unilin aan Mohawk profileerde Paul Thiers zich als investeerder. Zo lag hij mee aan de basis van Pentahold, een clubje van 5 investeerders, Filiep Balcaen, Edmond Müller, Marc Saverys, Paul Thiers en Philippe Vlerick, die geld pompen in beloftevolle starters. In de club van vijf Pentahold-industriëlen, staat Paul Thiers wellicht het dichtst bij Filiep Balcaen. Voordat Balcaen besloot Balta te verkopen, bestudeerden Unilin en Balta de mogelijkheid om samen te fuseren. Dat had een West-Vlaamse kampioen in de vloerbedekkingssector kunnen maken. In 2022 boekte Pentahold nog een opmerkelijk succes met de verkoop van het normeringsbedrijf GXP Invest aan de Nederlandse Normex groep, goed voor een meerwaarde van 30 miljoen euro. Pentahold keerde toen een dividend uit van net geen 40 miljoen euro aan zijn investeerders. Paul Thiers controleert 18 % van Pentahold.

Samen met drie andere partners richtte hij dan weer de vastgoedgroep Ion op. Die realiseerde onder meer projecten voor bedrijven in Waregem en de Brusselse rand, studentenkamers in Leuven en residentiële projecten aan de kust. Verder is hij medeoprichter en vennoot van bedrijven zoals Altior (Executive Search), Origis (hernieuwbare energie)en Hecta (vastgoedontwikkelaar en investeerder). Hij is ook onafhankelijk bestuurder bij tal van ondernemingen , zoals het beursgenoteerde Deceuninck, Accent-Jobs for People, Vergokan en d’Artagnan. Hij is daarnaast ook lid van het uitvoerend comité van het Museum D’Hondt-Dhaenens(MDD).