Familie Popelier-Castelein [220]

Vermogen € 108 655 000
Gekend als Poppies
Activiteit Productie van koekjes
Inplanting Zonnebeke
Tendens Stijgend
Huidige positie 220


Het verhaal van Poppies begint in 1935 in Ieper. Meester-Bakker Popelier legt er de basis voor een artisanale bakkerij. De zaken beginnen echt goed te draaien wanneer ook zoon Luc Popelier zijn intrede doet in de artisanale bakkerij. Al snel dromen vader en zoon ervan om hun kwaliteitskoekjes op grote schaal te maken. Luc Popelier ziet het groots. Zijn grote droom: koekjes bakken op industriële schaal en de hele wereld laten proeven van zijn producten. Die droom komt uit in 1976 wanneer twee families – Luc & Monique Popelier en Frans & Roos Castelein – samen Poppies oprichten. Een jaar later, in 1977, gaat de productie van industriële koekjes en gebak van start (bladerdeeggebak, kokosmakarons en soezen) in Moorslede. De onderneming krijgt een bijzondere impuls in 1990, met de bouw van een gloednieuwe productievestiging in Zonnebeke, nabij Ieper. Er worden twee productielijnen opgestart, maar de vraag neemt zo snel toe dat de capaciteit al snel opnieuw om uitbreiding vraagt.

Intussen wagen de ondernemers zich aan een nieuwe uitdaging: diepvriesgebak creëren dat volledig past binnen de artisanale bakkerij Popelier. Het koekjesassortiment wordt verder uitgebreid en er wordt een tweede productievestiging geopend in Komen (Comines), met de naam Délices de Comines. In datzelfde jaar worden ook de bekende krokante rolletjes of “sigaretten” op de markt gebracht. Biscuiterie Willems, een bakkerij gespecialiseerd in speculoos, wordt in 1998 door de Poppies Groep overgenomen. In 1997 wordt de eerste stap gezet op weg naar een Belgisch-Amerikaanse samenwerking met een geïnteresseerde Amerikaanse groothandelaar.

De verkoopcijfers schieten de hoogte in en Poppies opent zijn eerste filiaal in Amerika: Poppies International Inc. In 2000 volgt de overname van EM Biscuits uit Wevelgem, gespecialiseerd in confituurgebak of “carré confiture” en amandelgebak of “frangitarte.” Volgende in de rij is de firma Jeanette uit het Franse Roncq, die gevulde wafels maakt. Later wordt de productie overgebracht naar de vestiging Délices de Comines. Poppies heeft ook zijn oog laten vallen op de firma Berlidon in het zuiden van Frankrijk. Deze bakkerij, bekend om zijn diepvriesbeignets en -donuts, wordt in 2001 deel van de Poppies Groep. Intussen wordt ook de vestiging in de VS opgestart. De eerste productiedag gaat de Amerikaanse geschiedenisboeken in: de eerste soezen komen uit de oven op 11 september.

In 2004 verhuisde de productielijn van Biscuiterie Willems naar een volledig nieuwe vestiging in Eeklo. Het VK is altijd een heel belangrijke, maar tegelijk ook een heel specifieke markt geweest voor Poppies. Na een jarenlange nauwe samenwerking met Icefresh Foods, dat de Poppies producten onder eigen en private label in het VK vertegenwoordigt en verdeelt, wordt deze partner in 2006 overgenomen. Icefresh Foods is gevestigd in Norwich. Het bedrijf in Melissant opende in 1987 in Nederland met de productie van roomijs en gebak. Culi d’Or was vroeger een ijsfabriek. Het merk “Culi d’Or “ bestaat sinds 1991 en is nu nog steeds te vinden in het diepvriesschap in Nederland. Sinds 2010, behoort het bedrijf tot de Poppies Groep, onder de naam “Poppies Nederland”. In Melissant, worden mini eclairs, soezen en bavarois desserts in verschillende smaken en vormen geproduceerd. De groep Poppies International beschikt nu over zeven productievestigingen: vijf in België, één in Frankrijk en één in de VS.