VASTGOED – Fernand Huts en Paul Thiers halen Antwerpse KBC-Boerentoren binnen na zware financiële strijd

De financiële groep KBC heeft haar iconische Boerentoren in het hart van Antwerpen verkocht aan de logistieke havenondernemer Fernand Huts. Die gaat het gebouw als lange termijn investeerder omvormen tot cultuurtoren met een mix van retail, horeca, kantoren en bewoning. Zoals u hier vroeger al kon lezen, gaat de Waregemse projectontwikkelaar ION de site volledig saneren en renoveren en het project van de transformatie mee vorm geven. ION is gedeeltelijk in handen van het management maar in deze speelde de ION aandeelhouder Paul Thiers een belangrijke rol in het dossier. Net als Fernand Huts beheert Thiers, een vroegere aandeelhouder van de vloerspecialist Unilin, een aanzienlijk persoonlijk vermogen. Uit goede bron vernemen we dat in de strijd om de Boerentoren ook het beheer van een deel van die vermogens is verschoven naar de KBC groep.KBC hoopt nog voor het einde van het jaar een definitieve verkoopovereenkomst te kunnen sluiten zodat de werken van start kunnen gaan in de loop van het voorjaar van 2021. KBC wacht eveneens nog op een goedkeuring door de stad Antwerpen aangaande de overdracht van de historische concessies verbonden aan het gebouw. Fernand Huts wil de toren omvormen tot een cultuurtoren aangevuld met een mix van retail, horeca, kantoren en bewoning. Met zijn ruimtes voor tijdelijke en langdurige tentoonstellingen, kunstdepots, restauratieatelier, beeldentuin, filmzaal, auditorium, panoramazalen, boekhandel etc. krijgt de toren een plaats tussen de andere grote erfgoed- en cultuurinstellingen van ’t Stad. De ‘cultuurtoren’ verbreedt bovendien de aantrekkelijkheid van de Scheldestad als heuse cultuurstad, zo klinkt het. Het KBC logo blijft wel bovenop de toren staan en onderaan komt er een KBC-bankfiliaal. 

Voorafgaand aan deze herontwikkeling, zal ION een grondige sanering van onder meer asbest laten doorvoeren door een consortium van gespecialiseerde bedrijven. Deze werken, die in het voorjaar 2021 van start gaan, zullen 36 maanden duren en aansluitend zal ION instaan voor de verdere herontwikkeling. Het zijn dezelfde partners die instaan voor de restauratie en renovatie van het Stadhuis in Antwerpen.

Fernand Huts, voorzitter en CEO van de groep Katoen Natie legt uit waarom dit project hem zo nauw aan het hart ligt : “Als geboren Antwerpenaar, opgegroeid in de Seefhoek en geschoold in het Sint-Jan Berchmanscollege aan de Meir, heb ik een grote verbondenheid met ’t Stad en haar iconen. Het geeft mij een intense voldoening om als Seefhoekenaar een bedrijf – Katoen Natie – uit te bouwen dat de Boerentoren een nieuwe dynamiek kan geven met een culturele onderbouwing. Het project vormt een enorme uitdaging. Maar juist deze ‘challenge’ zet me ertoe aan om al mijn ervaring en talenten, alsook deze van mijn familie en bedrijf, in te zetten om met de Boerentoren geschiedenis te schrijven.”

Voor de Waregemse ontwikkelaar ION wordt de Boerentoren het grootste project uit hun geschiedenis. Opmerkelijk detail, Davy Demuynck, CEO van ION, startte zijn carrière bij Fernand Huts en Katoen Natie Groep.