NIEUW – Families Thermote en Vanhalst repatriëren miljardenbedrijf TVH uit Luxemburg

Pascal Vanhalst en de zussen Ann en Els Thermote hebben de belangen in de Luxemburgse holding Quertus Group herschikt. Quertus overkoepelt de Waregemse heftruckspecialist TVH. De zussen Thermote hebben de 50% Quertus aandelen die ze aanhielden in hun Luxemburgse holding Wehold overgedragen aan de Luxemburgse holding Quva van Pascal Vanhalst. Daarna werd 1 miljard euro aan schuldvorderingen op Quertus ondergebracht in de nieuwe Belgische holding Catalyst. De operatie kadert in de scheiding van beide families waarbij de familie Vanhalst voor 100 procent eigenaar wordt van de machinedivisie Mateco, terwijl de onderdelendivisie TVH Parts voor 60 procent terecht komt bij de familie Thermote. Voor de resterende aandelen gaat Pascal Vanhalst- in overleg met de Thermotes – op zoek naar een externe partner. Daar waar de Luxemburgse operaties hogere wiskunde zijn, is de laatste operatie klare wijn. Ze wordt immers groots geëtaleerd op een bord langs de E17 met als opschrift: “For sale 60.345.000 parts”.



TVH Werd in het voorjaar 2018 ondergebracht in de Luxemburgse holding Quertus. In oktober vorig jaar beslisten beide aandeelhouders hun belang terug te ontrafelen en het familiebedrijf op te splitsen. Binnen die splitsing gaat Vanhalst op zoek naar een nieuwe aandeelhouder voor 40 % van de aandelen TVH Parts die niet in handen zijn van de zussen Thermote. Dat mag geen investeringsfonds zijn dat slechts voor enkele jaren instapt. Internationale vermogensbeheerders, pensioenfondsen en/of grote vermogende families komen wel in aanmerking.

Afzonderlijke cijfers van al die bewegingen worden niet bekend gemaakt. Dat in tegenstelling tot het aantal aandelen van TVH Parts dat te koop staat: 60.345.000. Dat staat te lezen op het nieuwe billboard op TVH’s hoofdkantoor langs de autosnelweg E17 in Waregem. Als wereldspeler op het vlak van onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen, bouw- en landbouwmachines slaat TVH met die boodschap twee vliegen in één klap. TVH informeert enerzijds over zijn kernactiviteit. Als onderdelenspecialist levert het wisselstukken en toebehoren voor onder meer heftrucks, industriële voertuigen, bouw- en landbouwmachines. Vaak associëren mensen het bedrijf met de (productie van) machines, maar dat klopt dus niet. TVH is nooit een heftruckfabrikant geweest. Het verhuurt en verkoopt wel machines. Anderzijds is het getal een knipoog naar de zoektocht voor een nieuwe aandeelhouder die zoveel aandelen van TVH Parts wil kopen.