Familie de Murga [130]

Alaric de Murga

Vermogen € 217 384 000
Gekend als ACP
Activiteit Productie en verkoop van koolzuur
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 130


1923 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van het watermerk Spa. In dat jaar namelijk stapt Ernest du Bois in het kapitaal van het bedrijf dat de exclusieve rechten heeft om het water uit de bronnen van Spa te commercialiseren. De ingenieur du Bois is meteen ook een zakenman. Na de Eerste Wereldoorlog richt hij samen met Brusselse brouwer Wielemans en de Doornikse brouwer Horlait het bedrijf Acide Carbonique Pur (ACP) op. Als promotoren van koolzuur nemen ze ook participaties in Chaudfontaine, Spontin en dus ook Spa Monopole. Nog later zal ook Bru de groep vervoegen. Koolzuur is alvast het centrale gegeven bij de creatie van Pierrot als symbool van het merk Spa. De clown springt immers op een fles barstensvol koolzuur.

Pierrot Spa

Ernest du Bois overlijdt in 1947. Zijn zoon Guy-Jacues en zijn schoonzoon markies Francisco de Murga nemen de leiding van het bedrijf over. Deze laatste is gehuwd met Solange du Bois, zus van Guy-Jacques Du Bois. In 1966 scheiden de wegen van beide families. Guy-Jacques du Bois neemt Spa over. Het is zijn zoon Marc die momenteel aan het hoofd staat van de watergroep en dat nadat zijn oudste zoon Guy-Bernard in 2000 om het leven komt in een auto-ongeval. Francisco de Murga echter neemt ACP over. Met de adellijke familie groeide ACP uit tot één van de grootste Europese producten en verdelers van koolzuur. Begin 2018 verkocht de familie het bedrijf aan hun Amerikaanse concurrent Air Products.

ACP beschikte op dat moment over 4 koolzuurhoudende fabrieken in België, in het Limburgse Heusden-Zolder, Frankrijk, Nederland en Polen. Daarnaast was het bedrijf ook actief in de Antwerpse haven waar de Antwerp Gas Terminal (AGT) in opdracht van derden vloeibaar gas opslaat. In 2016 werd de Antwerse gasterminal verkocht wat de familie een meerwaarde opleverde van 195 miljoen euro.

De familie is nu enkel nog actief in het beheer van hun vastgoed. Vertegenwoordigers zijn momenteel de kinderen van de familie de Murga en de familie van baron Jean de Favereau de Jenneret, getrouwd met Ana Mary de Murga, zus van Alaric de Murga, grootgrondbezitters uit het dorp met de gelijknamige naam Jenneret in de provincie Luxemburg.

Guy Alaric de Murga is de jongste zoon van Francisco de Murga. Hij huwde met Chantal Bekaert, telg van de gelijknamige oprichtersfamilie van de staaldraadgigant. Het koppel bezit onder meer het kasteel van Cuts, in het departement Picardië, 93 kilometer ten noorden van Parijs. Op hun landgoed organiseren ze allerlei evenementen met paarden, van koetsenwedstrijden tot jachtpartijen te paard. Het overlijden van Chantal Bekaert betekent echter meteen ook het einde van die evenementen. Alaric de Murga beheert verder ook een renstal met racepaarden.