NIEUW – Familie de Murga laat industrie achter zich met nieuw superdividend van 84 miljoen euro

Alaric de Murga

De familie de Murga keert zichzelf een superdividend uit van 84 miljoen euro. Die uitkering volgt op de verkoop in 2018 van hun bedrijf ACP, het grootste onafhankelijke kooldioxidebedrijf (CO2) in Europa met vier productie-installaties voor vloeibaar CO2 en twee productielocaties voor droogijs. Meteen heeft de familie de Murga al haar industriële activa van de hand gedaan. In 2016 verkocht ze ook al Antwerp Gas Terminal. Op die transactie boekte ze een meerwaarde van 195 miljoen euro. Daarop keerde ze ook al een superdividend uit, toen van 160 miljoen euro. De familie bezit uitgebreide landgoederen in heel Europa. Wellicht plooit ze zich daar nu op terug.

Na het gecumuleerd dividend van 224 miljoen euro blijft de familiale holding Insi wat verweesd achter met nog een vermogen van 6 miljoen euro. Meteen komt ook een einde aan een Belgisch verhaal van een industrieel succesvol niche bedrijf. De familie de Murga is via huwelijk verbonden met de familie du Bois, de huidige eigenaar van de watergroep Spa. Bij een verdeling van activa kreeg de familie de Murga de productie van koolzuur toegewezen terwijl de familie du Bois de wateractiviteit behield. Uit die koolzuur activiteit groeiden de bedrijven Antwerp Gas Terminal en ACP. Die laatste werd verkocht aan de Amerikaanse groep Air Products, de eerste aan de Duitse groep Oiltanking.



Vader Alaric de Murga beheert onder meer een succesvolle stoeterij van racepaarden in Frankrijk. Zijn echtgenote Chantal Bekaert, een dochter van baron Antoon Bekaert, en een rechtstreekse afstammeling van de gelijknamige staaldraad multinational, overleed in 2018. Het echtpaar heeft twee kinderen. Hun zoon Airy trouwde in 2017 met de Braziliaanse economiste Amanda Cortez. De verlovingsring van Cortez was een 5 karaats Infinity Heart Knot diamant van De Beers. Zo zijn er slechts drie exemplaren wereldwijd.