Familie du Bois [50]

Marc du Bois

Vermogen € 746 358 000
Gekend als Spa Monopole
Activiteit Productie en verkoop van
Inplanting Spa
Tendens Neutraal
Huidige positie 50


Het koolzuurvrije Spa Reine (blauw) en het koolzuurhoudende Spa Barisart (rood) zijn de uithangborden van Spadel, dat met Bru, Brecon Carreg (Groot-Brittannië) en Wattwiller (Frankrijk) nog een aantal andere bekende merken in zijn portefeuille heeft. Tot 2008 ging de beurskoers van Spadel in stijgende lijn en ze verdrievoudigde op zeven jaar tijd. Na de crisis van 2008 hield Spadel relatief goed stand.

Bij Spadel werken een achthonderdtal mensen. Het bedrijf wordt geleid door Marc du Bois. Hij kwam in 2000, na het overlijden van zijn broer, aan het hoofd van de onderneming. Du Bois leidt de onderneming in duo met Jean-Philippe Despontin. De familie Du Bois bezit ongeveer 90 procent van de aandelen van Spadel. Onder het beleid van Marc du Bois werd danig gesnoeid in de activa van de groep Spadel. ‘Water verkopen is niet moeilijk’, zo zegt du Bois, ‘maar er geld mee verdienen, dat is een andere zaak. In het verleden keken we te veel naar de hoeveelheid water die verkocht werd. Er werd te weinig gekeken naar de rendabiliteit. Vandaag is het andersom. We houden de financiële resultaten scherp in de gaten. Een verdere groei in volume moet rendabel zijn.’

Verschillende activiteiten werden stopgezet. Zo werd het merk Spontin verkocht, goed voor een productie van 12 miljoen liter water maar geen winst. Spa verkoopt ook geen water meer aan private labels. De kantoren in de Verenigde Staten en in Tokio werden gesloten. In de plaats werd gekozen voor productvernieuwing. Sinds 2000 zijn alle producten in een nieuw jasje gestoken. In 2006 werd Bru Plat gelanceerd. In de Benelux profileert Spadel zich als marktleider.

Door onder meer de overname van het Franse Eaux Minérales de Ribeauville realiseerde Spadel een omzet van 210,4 miljoen euro voor het jaar 2013, goed voor een stijging van 6,1 procent. In België steeg de verkoop met vijf procent tegenover 2012, dit voornamelijk door de verkoop van de kleine flesformaten (33cl, 50cl en 1l). Het is dan ook niet verwonderlijk dat CEO Marc du Bois uitgeroepen werd tot Manager van het jaar 2013, langs Franstalige zijde, door het panel van het magazine Trends Tendances.

In 2015 beslist Marc du Bois Spa weg te halen van de Brusselse beursvloer en het bedrijf weer exclusief in handen te brengen van hemzelf en zijn twee zonen. Maar hardnekkig verzet van een aantal minderheidsaandeelhouders trokken een streep door deze plannen. Voorlopig blijft Spadel een genoteerd bedrijf.