NIEUW – Superdividend van 160 miljoen euro voor familie de Murga

Airy Leon de Murga

De Brusselse familie de Murga keert zichzelf een dividend uit van 160 miljoen euro via haar holding Insi. De uitkering volgt na de verkoop in 2016 van haar bedrijf Antwerp Gas Terminal (AGT), het op één na grootste gastankopslagbedrijf ter wereld, aan de Duitse groep Oiltanking, een filiaal van het Duitse familiebedrijf Marquard & Bahls. Dat leverde een meerwaarde op van maar liefst 195 miljoen euro. En daarmee is het verhaal van de Murga nog niet afgelopen. Begin dit jaar verkocht ze ook haar tweede en meteen ook laatste industriële activiteit. Het Belgisch kooldioxidebedrijf ACP kwam daardoor in handen van de Amerikaanse concurrent Air Products. Ook deze verkoop zal de familie geen windeieren leggen.

De koolzuurproducent ACP is het grootste onafhankelijke kooldioxidebedrijf (CO2) in Europa met vier productie-installaties voor vloeibaar CO2 en twee productielocaties voor droogijs. Het bedrijf maakt geen afzonderlijke groepscijfers bekend. De groep omvat 120 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in het Limburgse Heusden-Zolder. Er zijn ook vestigingen in Frankrijk, Duitsland, Polen en Oekraïne. Maar het is duidelijk dat de verkoop van ACP opnieuw zal leiden tot een belangrijke éénmalige opbrengst. De familie de Murga heeft haar wortels in het water producerend bedrijf Spa Monopole. Koolzuur is daarbij essentieel. De familie is nu nog hoofdzakelijk actief in het beheer van haar vastgoed.



Alaric de Murga, één van de familiale sterkhouders, is gehuwd met Chantal Bekaert, een dochter van baron Antoon Bekaert, rechtstreekse afstammeling van de gelijknamige staaldraad multinational. Hun zoon Airy trouwde vorig jaar met de Braziliaanse economiste Amanda Cortez. De verlovingsring van Cortez was een 5 karaats Infinity Heart Knot diamant van De Beers. Zo zijn er slechts drie exemplaren wereldwijd. Vader Alaric de Murga is dan weer een fervent liefhebber van renpaarden. Hij beheert ook zijn eigen stoeterij.