NIEUW – Familie Froidbise repatrieert Luxemburgse Ogepar holding (en koopt kasteel van Haltinne)

Het kasteel van Haltinne

De familie Froidbise heeft haar Luxemburgse patrimoniumholding Ogepar overgebracht naar Gent. De hoofdzetel van de groep is nu officieel gevestigd in de Gentse Wiedauwkaai, op het adres van de producent van dieselmotoren Anglo Belgian Corporation. Dat is meteen ook de belangrijkste industriële dochter van de familiale groep. Ogepar is een snelle groeier die in 2018 een omzet haalde van 315 miljoen euro tegenover 285 miljoen in 2017. De bedrijfswinst van 29 miljoen euro was goed voor een nettowinst van 19 miljoen euro. Ondertussen diversifieert de familie Froidbise ook via investeringen in vastgoed. Zo kocht ze recent het 17de eeuwse Kasteel van Haltinne, gelegen tussen Namen en Hoei. Het kasteeldomein van 245 hectare in de Condroz is verdeeld over gecultiveerd land, weiden, vijvers en bossen. Het stond te koop voor 13 miljoen euro.

Ogepar stelt meer dan 1.700 mensen te werk. Anglo Belgian Corporation produceert sinds 1912 robuuste dieselmotoren. ABC-motoren zijn een referentie in de spoorweg- en maritieme sector. Onderdelen worden gegoten in fabrieken in Duitsland en Frankrijk. De assemblage gebeurt in Gent. Daarnaast zijn er nog Balliu, producent van lasermachines voor alle soorten toepassingen en materialen en Pegard Products, actief in het herstellen van mechanische en elektrische werktuigmachines. De groep beschikt ook over een belangrijk distributienetwerk in Afrika.



Ogepar is ook aktief in vastgoed en hotels. Via drie vastgoedbedrijven bezit de groep twee hotels onder de merknaam Elaïs, waarvan één in Congo, alsook woningen, kantoren en magazijnen. Recent werd het kasteel van Haltinne bij het privé patrimonium van de familie gevoegd. Het kasteel is historisch erfgoed van Wallonië. Het 17de eeuwse kasteel werd in de 19de eeuw uitgebouwd met een verlengstuk in baksteen. Het vervult naast een residentiële functie ook een landbouwfunctie.