NIEUW – Familie Haspeslagh trekt door met Ardo en overleeft corona

De West-Vlaamse familie Haspeslagh, met wortels in Ardooie, haalde het voorbije boekjaar een groepsomzet van 1,148 miljard euro tegenover 1,07 miljard het jaar daarvoor. Meteen bevestigt de groentenverwerker daarmee zijn status van miljardenbedrijf. De operationele cash flow stijgt van 64 naar 74 miljoen euro, de netto winst van 11 naar 13 miljoen euro. Het boekjaar van Ardo eindigde op 30 juni 2020 en omvat dus de eerste coronagolf. Het voedingsbedrijf doorstond die crisis goed. In 2017 nam Ardo de Amerikaanse groep VLM over. Uit de jongste cijfers blijkt dat deze gewaagde expansie in de Verenigde Staten positieve cijfers oplevert. Het vermogen van de familie Haspeslagh stijgt van 396 naar 414 miljoen euro.



Met Ardo produceert de familie Haspeslagh in de eerste plaats diepvriesgroenten die hun weg naar de klant vinden via de klassieke winkeldistributie. Daarnaast is de groep ook actief als producent van convenience food. Het is die laatste sector die meest te lijden had onder corona. Maar dat werd opgevangen door een deel capaciteit van convenience productie om te schakelen naar retail. Corona versterkt ook de tendens naar meer gezonde voeding. Ardo merkte dit door een gestegen vraag naar diepvriesfruit.

Ardo produceert diepvries groenten, kruiden en fruit in 21 productie eenheden in 9 landen. In totaal wordt jaarlijks 940.000 ton volume verwerkt, goed voor wereldwijde export naar meer dan 100 landen. 4.000 medewerkers werken met groenten en fruit van 3.500 telers, geteeld op 50.000 hectare.