Familie Haspeslagh [76]

Philippe Haspeslagh

Vermogen € 396 880 000
Gekend als Ardo
Activiteit Diepvriesgroenten- en fruit
Inplanting Ardooie-Koolskamp
Tendens Dalend
Huidige positie 76


In 1974 richtte Richard Haspeslagh het bedrijf Unifrost op. Hij was samen met zijn broer Eduard een van de pioniers in het invriezen van diepvriesgroenten. De Haspeslaghs moesten daarbij enkel de familie Dejonghe van het bedrijf Pinguin laten voorgaan. Diepvriesgroenten waren op dat moment een volledig nieuw product voor de Europese consument. Vijftien werknemers waren toen voldoende om 1500 ton per jaar te produceren.

Doorheen de jaren werden beide broers concurrenten van elkaar. Eduard bouwde het bedrijf Ardo uit. De zonen van Richard Haspeslagh brachten later een aantal bedrijven samen onder de vlag van Dujardin Foods, dat een omzet van 200 miljoen euro draait, goed voor de jaarlijkse verwerking van 180.000 ton groenten. Het technologisch hoogstaande bedrijf telt vijf productievestigingen en bouwde daarnaast een commercieel netwerk uit met verkoopkantoren in Frankrijk, Nederland, Engeland en Duitsland. Dujardin Foods heeft meer dan 700 werknemers van wie de helft in de vestiging in Koolskamp.

Paul Haspeslagh is de tweede zoon uit het gezin van Richard Haspeslagh. Hij staat nu aan het hoofd van de groep. Broer Philippe is professor en sinds 2008 decaan van de Vlerick-school. Broer Marc is een arts-specialist. Paul profileert zich ook als sociaal geïnspireerd ondernemer, meer bepaald in Rotary Tielt. ‘Er is niet alleen de vriendschap tussen de leden onderling maar vooral het sociaal engagement dat mij boeit’, zo zegt hij daarover. ‘En dat meen ik. Al meer dan twintig jaar zet ik mij in voor de Fundraising binnen Rotary. Dat is het grote indoortennistoernooi in Bosterhout Meulebeke. Het enige doel van dat sportieve evenement is zoveel mogelijk geld binnen te rijven zodat we talrijke sociale projecten kunnen helpen financieren.’

Eind 2014 kwam de familie opnieuw samen en wel onder druk van economische redenen van schaalgrootte. Dujardin Foods en Ardo sloten een akkoord om samen te smelten tot een nieuw Ardo.  Jan Haspeslagh wordt de CEO van het nieuwe Ardo. Zijn neef Philippe Haspeslagh wordt de voorzitter. De Haspeslaghs zullen 3.800 medewerkers tewerkstellen en jaarlijks 800.000 ton groenten en fruit verkopen. De omzet van het nieuwe Ardo zal 815 miljoen euro bedragen.  Door die familiale geschiedenis zullen in het bestuur zeven neven zetelen: Bernard, Ignace, Jan, Marc, Paul, Philippe en Xavier.

In 2017 nam Ardo het Amerikaanse bedrijf VLM Foods over, een opmerkelijke en gewaagde expansie op het Noord-Amerikaanse continent. Naast VLM Foods omvat de deal ook een controlerend belang in Compañia Frutera La Paz S.A., Costa Rica’s grootste producent van vriesverse ananas. Hierdoor kan Ardo zijn aanbod vriesvers fruit uitbreiden.