NIEUW – UPDATE – Familie Kronacker repatrieert Luxemburgse sleutelholding

Laura Kronacker

De 66-jarige Hugues Kronacker heeft zijn Luxemburgse holding Hermia omgevormd tot een Belgische vennootschap. Die holding controleert 59,5 % van Sopex, het tradingbedrijf van de familie waarmee het tropische landbouwproducten verhandelt. Hugues Kronacker is voorzitter van zowel Sopex als van de nu Belgische holding. Zijn zonen Alec en Quentin en zijn dochter Laura zijn bestuurder. Hermia staat voor een eigen vermogen van 27 miljoen euro. In 2018 kon het bedrijf een meerwaarde van 18 miljoen euro incasseren op de likwidatie van een participatie van 58 % die het aanhield in de Nederlandse holding Hillburg BV.

De familie Kronacker heeft een sterk koloniaal verleden, vroeger verankerd rond het Congolese suikerbedrijf Sucraf. Met Sopex verhandelt de familie momenteel suiker, koffie en cacao. Die laatste activiteit werd in 2018 volledig gereorganiseerd. In datzelfde jaar haalde Sopex een omzet van 444 miljoen euro tegenover 513 miljoen het jaar daarvoor. De nettowinst daalde van 7 naar 4 miljoen euro. Die daling wordt verklaard door de reorganisatie van de cacaohandel. Quentin Kronacker staat momenteel aan het hoofd van Sopex. Zijn zus Laura is vanuit Singapore verantwoordelijk voor de koffiehandel. Alec Kronacker is in Londen actief op de kunstmarkt.UPDATE

Na Hugues Kronacker heeft ook zijn broer Paul zijn Luxemburgse holding Panthée overgebracht naar België. Panthée beschikt over een kapitaal van 9 miljoen euro.