Familie Kronacker [370]

Paul Kronacker

Vermogen € 60 918 000
Gekend als Sopex
Activiteit Trading
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 370


De familie Kronacker is een oude adellijke familie die actief is in de aan- en verkoop van landbouwproducten. Kronacker is een van de vele Duitse industriële families die zich in Antwerpen vestigden in de schaduw van de havenactiviteiten. Met hun tradingbedrijf Sopex kopen en verkopen ze landbouwgrondstoffen. Eén derde van die handel heeft betrekking op cacao.

De familie controleerde lange tijd 25 procent van de koloniale holding Sucraf. Belangrijkste activa van die holding was een een suikerplantage annex suikerfabriek in de Congolese regio Zuid-Kivu, de Sucrerie de Kibila. De werken op de plantage zijn echter in 1996 gestopt en de plantage raakte volledig verwilderd. Corruptie van lokale politici heeft alle inspanningen te niet gedaan om de plantage herop te starten. Ook juridische procedures bij het Congolese Hooggerechtshof hebben niets uitgehaald. De plantage is inmiddels doorverkocht aan een schimmige Tanzaniaanse holding. Sucraf heeft die verkoop juridische aangevochten. De familie Kronacker besloot daarop Sucraf te vereffenen. Maar nipt voor dat gebeurde werd de vennootschap overgenomen door Value8, de investeringsmaatschappij van de Nederlander Peter Paul de Vries. Zijn plannen met Sucraf zijn niet bekend.

De familie Kronacker is ook verankerd in de politiek en wil in de liberale partij. Baron Paul Kronacker werd na de Tweede Wereldoorlog minister en later nog Kamervoorzitter. Zijn dochter huwde met Jacky Buchmann, industrieel en ook liberaal politicus. Buchmann zag zijn politieke carrière echter gefnuikt door een corruptieproces eind van de vorige eeuw.