NIEUW – Familie Roussis trekt kapitaal (Belgische) Plastiche op tot 216 miljoen euro

Theo Roussis (Foto: KBC)

De familie Roussis heeft het kapitaal van haar Belgische dochter Plastiche opgetrokken met 183 miljoen euro tot 216 miljoen euro. Via Plastiche controleert de familie om en bij 1 % van het kapitaal van de bankengroep KBC, goed voor om en bij 240 miljoen euro. De familie is dan weer met het plastiekbedrijf Ravago eigenaar van het grootste private bedrijf van België. Tot vorig jaar was de nu 70-jarige Theo Roussis CEO van de multinational Ravago. Vorig jaar werd hij opgevolgd door zijn 37-jarige zoon Axel. Plastiche wordt gefinancierd met de dividenden van Ravago. Ultiem is de holding in handen van de gelijknamige Luxemburgse vennootschap. Die is goed voor 430 miljoen euro aan investeringen.

De familie Roussis groeide vorig jaar met Ravago fors in omvang. Dat gebeurde via de overname van de Franse groep Emeraude en het kopen van een meerderheidsbelang in de Amerikaanse groep M. Holland. Die laatste is een internationale verdeler van thermoplastische harsen en bijbehorend materiaal. Die harsen zijn kunststoffen die vloeibaar worden als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen en weer hard worden als ze afkoelen. Dat maakt ze geschikt voor tal van toepassingen onder meer in de autonijverheid, elektriciteit en elektronica, 3D-printing, verpakkingen, spuitgieten en het maken van draad en kabels. Ravago is dan weer vooral actief als distributeur van kunststoffen (polymeren) en in mindere mate chemische producten. Ravago stond eind 2022 met 8.850 werknemers voor een omzet van 15,55 miljard euro.



Met beide overnames van vorig jaar komt daar minstens 2 miljard euro bij. Dat maakt van Ravago het grootste Belgische bedrijf in private handen. Tegelijkertijd is de familie Roussis de grootste private aandeelhouder van de KBC groep. Theo Roussis is ook bestuurder van de beursgenoteerde bank. Via het Luxemburgse Plastiche controleert de familie ook nog 1,6 % van Care Property Invest, de Antwerpse investeerder in zorgvastgoed.