NIEUW – Familie de Spoelberch pompt vers kapitaal in Cobepa (dat naar offshore Delaware trekt)

Het investeringsteam van Cobepa, met een duidelijk glazen plafond. De enige vrouw, Diane Verhaeghe, is juridsch advizeur. Rechts van haar staat Jean-Marie Laurent Josi, CEO van Cobepa.

De investeringsgroep Cobepa krijgt 200 miljoen vers kapitaal. De holding beschikt nu over een kapitaal van 603 miljoen euro. Cobepa is voor meerderheid in handen van de tweede Rijkste Belgische familie, de AB Inbev aandeelhouder de Spoelberch. Opmerkelijk is dat Cobepa vorig jaar vier nieuwe dochters heeft opgericht in de Amerikaanse offshore staat Delaware. Die hebben samen een belang genomen in de Delaware-holding Pex. Delaware is de interne fiscaal vriendelijke offshore staat van de Verenigde Staten. Hoeveel geld Cobepa er heeft geparkeerd, is niet bekend.De naam Cobepa is niet zo bekend bij het brede publiek. Toch gaan er nogal wat bekende merknamen achter schuil. Zo is Cobepa onder meer aandeelhouder van de broodketen Le Pain Quotidien, van de zakenbank Degroof (12%), van de kalkgroep Carmeuse (20%) en van de producent van reinigingsmiddelen HG. Cobepa controleert ook 22 % van Princess Yachts, de Britse specialist in de bouw van luxe motorboten. De groep wordt gecontroleerd door de familie de Spoelberch. Die investeert een deel van haar AB Inbev dividenden in Cobepa als diversificatie op haar afhankelijkheid van de biersector. (Lees verder onder de foto)

De Princess, de eerste 40 meter yacht van Princess Yachts.

Voor de operatie met de Pex holding doet Cobepa beroep op een absolute specialist. Pex is gedomicilieerd op Orange Street 1209, Wilmington, in het fiscaal vriendelijke Delaware in de gelijknamige Amerikaanse staat. Dat adres geniet enige bekendheid bij kenners. Op Orange Street 1209 is Corporation Trust Center (CTC) gehuisvest. Die Amerikaanse offshore specialist is goed voor het domicilie van 285.000 vennootschappen. Onder de klanten giganten zoals Google, American Airlines, Apple Inc, General Motors, Coca-Cola, Kentucky Fried Chicken, Verizon Internet Services en Deutsche Bank. Zowel Donald Trump als Hillary Clinton hebben bedrijven op hetzelfde adres. In België werkte ook al de familie Beauduin (Michel Van de Wiele en Barco) met CTC.

Cobepa is alvast goed thuis in de offshore wereld. Van 2010 tot 2015 was de holding eigenaar van SGG, één van de grootste offshore specialisten in Luxemburg. In 2015 verkocht Cobepa SGG met een meerwaarde voor de groep van 170 miljoen euro. Dit jaar verkocht de holding haar belang in het Franse IT-bedrijf Exclusive, eveneens met een aanzienlijke meerwaarde van verschillende tientallen miljoenen. Cobepa staat voor een geïnvesteerd vermogen van 1,5 miljard euro en boekte over 2017 een netto groepswinst van 130 miljoen euro tegenover 190 miljoen euro in 2016.