NIEUW – Familie Van Hemele neemt uitzendgroep Impact over van GIMV

Pieter Van Hemele

De holding Xpertise heeft haar kapitaal opgetrokken met 6 miljoen euro. Tegelijkertijd is onder meer Pieter Van Hemele bestuurder geworden van de holding. Van Hemele is samen met zijn vader Michel actief in de uitzendsector met de groep Talentus en Essensys. Xpertise overkoepelt dan weer het uitzendbureau Impact dat gespecialiseerd is in het aantrekken van tijdelijke arbeiders voor de bouwsector. Xpertise was voor 84 % in handen van de GIMV. Die laatste maakte vorige week bekend dat het op punt stond de uitzendgroep van de hand te doen. Impact had zwaar te lijden van de stilgevallen economie tijdens de coronacrisis. De balans van de holding Xpertise toont per eind 2022 een negatief eigen vermogen van 50 miljoen euro.

Xpertise overkoepelt naast Impact onder meer nog de gespecialiseerde uitzendbedrijven Haldu en Nova Engineering. Impact beschikt dan weer over een vestiging in Polen waarmee het Poolse arbeiders aanwerft voor interim arbeid in België. De groepsrekening van Xpertise toont een omzet voor 2022 van 75 miljoen euro met een bedrijfswinst van 2 miljoen euro. De holding betaalt echter 3 miljoen euro aan financiële lasten en schrijft 13 miljoen euro af op consolidatieverschillen op overgenomen bedrijven. Dat laatste is de meerprijs die Xpertise betaalde bovenop de boekwaarde van de overgenomen bedrijven.



Xpertise is dus nu ondergebracht bij de groep Talentus waar Pieter Van Hemele CEO is. Michel Van Hemele is dan weer de vroegere topman van de wegrestaurantgroep Carestel en uitzendgroep Creyf’s. Vorig jaar verkocht hij samen met zijn partner Philippe Metz het consultingbedrijf Intys aan het Franse fonds Ardian. Van Hemele en Metz richtten Intys in 2007 op. Bij Intys Consulting staan 450 consultants op de loonlijst. Van Hemele is vooral bekend als aanbieder van diensten voor interim-management met zijn bedrijven Essensys en de hr-bedrijven Talentus en Intys HR. Daarnaast is Michel Van Hemele onder meer ook bestuurder bij de familiale brouwerij Duvel Moortgat. Bij zowel de GIMV als Talentus kregen we niet onmiddellijk meer toelichting omtrent de verkoop van Xpertise.