NIEUW – Familie Van Parys en Sobinco keren zichzelf 50 miljoen euro uit

De 90-jarige Remi Van Parys, met naast hem zijn echtgenote Paule, wordt gevierd in zijn bedrijf. (Foto: Facebook – Sobinco)

De familie Van Parys keert zichzelf 50 miljoen euro kapitaal uit via kapitaalverminderingen. De belangrijkste operatie gebeurt bij de centrale holding Ruco. Die keert 45 miljoen kapitaal uit. Ruco overkoepelt de groep Sobinco, marktleider in de productie van raambeslag en deurscharnieren en met hoofdzetel in Zulte. Vijf miljoen wordt nog eens opgehaald bij zes zusterbedrijven. Het geld wordt gelijk verdeeld tussen de vier broers Van Parys, Renaat, Christophe, Harold en Emmanuel. Hun vader Remi richtte het bedrijf op samen met zijn echtgenote in 1961 nadat hij uit Congo was teruggekeerd. Vorige zomer vierde hij zijn 90ste verjaardag, onder meer met een rondrit in zijn bedrijf. Het vermogen van de familie Van Parys stijgt tot 194 miljoen euro.

Bij Sobinco ligt de focus op de ontwikkeling en productie van high-end raambeslag, hoogwaardige deurscharnieren, designkrukken en handgrepen. Het bedrijf op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen is één van de belangrijkste werkgevers in de regio Zulte. Ruco overkoepelt het productiebedrijf Sobinco en het logistieke bedrijf R.E. Van Parys. Sobinco haalde in 2020 een omzet van 69 miljoen euro, goed voor een bedrijfswinst van 15 miljoen euro en een netto winst van 11 miljoen. Het keerde in datzelfde jaar een dividend uit van 34 miljoen euro aan moederholding Ruco. Nu gaat dat bedrag dus integraal naar de familiale aandeelhouders.