Familie Van Parys [141]

Vermogen € 194 434 000
Gekend als Sobinco
Activiteit Productie van metalen onderdelen
Inplanting Zulte
Tendens Stijgend
Huidige positie 141


Sobinco is de nummer één op de Belgische markt voor beslag voor aluminium ramen en deuren. Sobinco is de belangrijkste werkgever in de regio Zulte-Machelen-Olsene. In de jaren vijftig was Remi Van Parys in Congo werkzaam bij een handel in algemene ijzerwaren. Hij woonde er nooit maar zwierf wel heel het land rond. Congo werd onafhankelijk in 1960, en het duurde niet lang voor Van Parys Afrika definitief de rug toekeerde.

Na zijn terugkeer naar België ontdekte hij een gat in de markt, het maken van beter aangepast beslag voor stalen ramen. In 1961 richtte hij samen met zijn echtgenote Paule Sobinco op. De voorbije jaren gaf hij de fakkel door aan zijn zonen Renaat, Emmanuel, Harold en Christophe.

Sobinco maakt beslag voor aluminium ramen en deuren, anders gezegd, alles wat nodig is om ze te openen en te sluiten. ‘We zijn de enige Belgische fabrikant die zo’n uitgebreid gamma aan beslag kan aanbieden’, zo vertelde Emmanuel Van Parys aan De Tijd. ‘Wat niet wil zeggen dat we hier geen concurrenten hebben, natuurlijk. Op de Belgische markt hebben we wel een aandeel van naar schatting zeventig procent. Onze belangrijkste rivalen zijn fabrikanten uit Duitsland en Italië. Wij zijn actief in een betrekkelijk klein wereldje, maar de concurrentie is wel bikkelhard en de druk op de prijzen is geweldig groot.’

Sobinco beschikt ook over een productie- eenheid in Portugal, de Sociedade Transformadora de Aluminios (STA), en verkooppunten in China en Polen. Het bedrijf in Zulte exporteert naar vijftig tot zestig landen, maar de belangrijkste buitenlandse afzetmarkten zijn Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. In 2020 keerde de familie zich 50 miljoen euro kapitaal uit.