De Amerikaanse sportinvesteerder 777 heeft het kapitaal van de voetbalploeg Standard de Liège opgetrokken met 4,2 miljoen euro om onmiddellijk daarna eenzelfde verlies af te boeken. Hetzelfde gebeurde al in december vorig jaar voor 5,7 miljoen euro en in mei voor 5 miljoen euro. Standard boekte vorig seizoen een verlies van 20 miljoen euro. Het heeft nu nog een kapitaal van 61.500 euro. “Standard zal nog geld verliezen. Miljoenen zelfs”, waarschuwde CEO Pierre Locht al. Bedoeling is dit jaar uit te komen op een verlies van 10 miljoen euro. “We zullen onze licentie misschien niet meteen in eerste zit krijgen”, zei Locht. “Maar we zullen hem uiteindelijk wel krijgen.” Standard kan daarmee symbool staan voor het financieel débâcle dat zich langzaam ontrolt over het Belgisch voetbal.
Vorig seizoen incasseerden de Belgische profclubs gezamenlijk 156 miljoen euro verlies. Uit cijfers van de UEFA blijkt dat de Belgische clubs binnen Europa tegenover hun inkomsten de grootste verliezen lijden. Op elke euro die in het profvoetbal wordt uitgegeven wordt een verlies geïncasseerd van 45 eurocent. Grootste verliezers zijn Antwerp van Paul Gheysens, 31 miljoen euro verlies, Standard dat vorig jaar door het Amerikaanse 777 werd overgenomen van Bruno Venanzi, 20,2 miljoen euro verlies, en OHLeuven, 15,2 miljoen euro verlies. De malaise treft zowel groot als klein. Zulte-Waregem, bedreigd met degradatie naar tweede klasse, incasseerde een verlies van 8 miljoen euro. Ondernemer en meerderheidsaandeelhouder Tony Beeuwsaert is bereid nog één jaar geld in de put te storten maar is ondertussen wel op zoek naar een wellicht buitenlandse overnemer. Net als AA Gent overigens. En Charleroi.
Tegenover gestegen televisie inkomsten staan afgenomen sociale RSZ- en belastingvoordelen en hoge lonen. Belgische ploegen betaalden vorig seizoen 300 miljoen euro aan spelerslonen en 83 miljoen aan makelaarscommissies en andere lonen. Ons land is op Griekenland na, dat voordien werd geteisterd door een financieel-economische crisis, de grootste procentuele stijger qua loonmassa voor de spelers. Belgische clubs betalen in vergelijking met 2019 63% meer aan lonen. Nog een vergelijking met Griekenland. Belgische profclubs tellen 61 procent buitenlanders in de kern, alleen Griekenland heeft meer. Belgische clubs doen de meeste buitenlandse transfers, 79 procent. Dat is een gevolg van het feit dat de meeste clubs in buitenlandse handen zijn. Het model dat leefde van inkomsten uit transfers en Europees voetbal is ondertussen op de schop gegaan.
Dat is een bezorgdheid voor de laatste resterende clubs in Belgische handen, met voorop Bart Verhaeghe en Club Brugge, al gedeeltelijk Amerikaans, Paul Gheysens en Antwerp en Marc Coucke en Anderlecht, naar verluid ook op zoek naar buitenlands kapitaal. De recent benoemde CEO Lorin Parys van de Pro League is meteen een volle crisismanager geworden. Hij wil onder meer dat het eigen vermogen van de clubs in vijf jaar tijd wordt aangezuiverd. Hij wil ook de Pro League Business School oprichten, waar drie managers per club aan moeten deelnemen. Als dat maar niet to little to late is. De wetenschap in gedachten dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken.