VOETBALGELD – De inzet en het vastgoed van Paul Gheysens

 

Paul Gheysens (Foto: Ghelamco)

Dat het leven aan de durvers is, mag blijken uit de investeringsdrang van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens in zijn voetbalploeg Antwerp. Uit de zopas neergelegde balans blijkt dat Gheysens zich er toe verbindt voor de zomer van dit jaar maximaal 47,5 miljoen euro vers kapitaal in te brengen. Maximaal want die som wordt verrekend met de opbrengsten van uitgaande transfers. Nu al loopt het geïnvesteerde bedrag in de voetbalploeg op tot 114 miljoen euro. Diezelfde balans, per eind juni 2022, leert dat vorig seizoen 31 miljoen euro werd opgebrand tegenover 17 miljoen het jaar daarvoor. Ondertussen is het ook nuttig een blik te werpen op de vennootschap Docora waarmee Gheysens de nieuwe tribunes van Antwerp financiert. Die kijkt nu aan tegen 75 miljoen euro aan vastgoedwaarde.



Gheysens controleert zijn voetbalploeg via de holding Goala. Die levert ook de voorschotten waarmee Antwerp draaiende wordt gehouden. Het is duidelijk dat er twee wegen zijn die kunnen leiden naar winst voor de bouwheer: transfers van spelers en vastgoed. Wat dat eerste betreft, kan er deze zomer al een belangrijke transfer volgen. Er is een voorakkoord om de 21-jarige Ecuadoraanse verdediger Willian Pacho voor 16 miljoen euro te verkopen aan Eintracht Frankfurt. Verder rekent Gheysens op het talent van Marc Overmars. Wat het tweede betreft, de club betaalt jaarlijks 3,5 miljoen euro huurgeld aan Docora voor het gebruik van de tribunes.

Wellicht is Ria Vandoorne, de echtgenote van Paul Gheysens, nog een grotere fan van de ploeg dan Gheysens zelf. Voor die laatste is voetbal meteen ook een netwerk opportuniteit. Zo benoemde hij de vroegere N-VA minister Philippe Muyters tot bestyuurder van Antwerp, net als Antwerps N-VA strateeg Bart Van Camp en Jacques Vandermeiren, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf. Ook ICT-specialist en Ghelamco-bestuurder Jurgen Ingels is bestuurder van de voetbalploeg.