VOETBALGELD – De 38 miljoen verlies van Royal Antwerp FC en het 71 miljoen vastgoed van Paul Gheysens

De eerste klasseploeg Royal Antwerp FC incasseerde over het coronaseizoen 2020-2021 een verlies van 10 miljoen euro. Maar eigenaar van de club Paul Gheysens komt met 8 miljoen euro vers kapitaal over de brug. Sedert Gheysens de havenploeg overnam incasseerde hij over 4 seizoenen in totaal 38 miljoen euro aan operationele verliezen. Toch lijkt dat de ambities van de Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens niet in de weg te staan. In totaal investeert Gheysens 71 miljoen euro in de logistieke infrastructuur van de havenploeg. Een investering die nu al gedeeltelijk wordt terugbetaald door de ploeg. Die combinatie van investeringen in vastgoed op de Bosuil en in de intrinsieke spelerswaarde van de ploeg moet van FC Antwerp een topploeg maken. Wanneer Antwerp er klaar voor is, moet de ploeg zijn gewicht in goud waard zijn.



Eind vorig jaar finaliseerde Paul Gheysens een nieuwe financiële etappe bij Antwerp. 13 miljoen euro aan schulden werden omgezet in kapitaal. Daar bovenop kwam 8 miljoen euro vers kapitaal. Daarna werden 25 miljoen euro aan overgedragen verliezen weg geboekt door vermindering van kapitaal. Alhoewel de ploeg nog geen jaarrekening neerlegde voor het seizoen 2020-2021 blijkt uit de huidige operatie dat de ploeg in het coronaseizoen een verlies incasseerde van 10 miljoen euro. Verlies dat Paul Gheysens dus nu opnieuw bijpast. Sedert hij de ploeg in stilte overnam, nu vier seizoenen terug, lopen de verliezen op tot 38 miljoen euro.

Eén van de sleutels in de strategie van Gheysens is de vennootschap Docora. Met Docora investeert Gheysens in de vernieuwing van de infrastructuur van het Bosuil stadion. Die investering was nodig. Wanneer Gheysens Antwerp overnam, dateerde de hoofdtribune op het stadion uit 1923. De business seats van enkele honderden zetels met daarachter een eet- en feestzaal bevonden zich in Tribune 4 achter het doel. De kantoren en sportinfrastructuur situeerden zich buiten het stadion. Met Docora zette Gheysens een nieuwe tribune 4 neer. De tribune capaciteit werd opgetrokken tot 15.500. Er is ruimte voor 1.100 eetplaatsen, verdeeld over vier verdiepen, met bovenin de gepersonaliseerde loges. Ambitie is de capaciteit verder op te drijven tot 23.000 plaatsen. Dat alles in combinatie met nieuwe kantoorruimte.

De activa op de balans van Docora werden vorig jaar opgetrokken van 48 naar 71 miljoen euro. Antwerp FC huurt de tribunes van Docora en betaalt daar nu per jaar 3,5 miljoen euro voor. Normaal moet de bouw van Tribune 4 daarbij na 15 jaar zijn terugbetaald. De immense vastgoedprojecten die Paul Gheysens op zich neemt met Ghelamco renderen al direct na de oplevering. Of dat is toch de bedoeling. De investering in Royal Antwerp zal enige tijd langer moeten rijpen op de jaarrekeningen van de groep.

De nieuwe Tribune 4 omvat onder meer een ‘state of the art’ spelerscomplex dat volledig werd ingericht door Ria Gheysens, de echtgenote van Paul Gheysens. Dat spelerscomplex bestaat uit een kleedkamer met 30 zitplaatsen, een wellness center met tegenstroombad van 15 meter lang met een in hoogte verstelbare bodem, een ijsbad, een warmwaterbad, een hammam, een sauna, een jaccuzzi, een gaming speelzaal, 16 slaapruimtes en een volledig uitgeruste fitness. Naast nieuwe kantoren en kleedkamers zijn er ook twee auditoria (voor 139 personen en een kleiner voor 32 personen) voorzien. Antwerp stelt het spelerscomplex voor in deze video.