VOETBALGELD – Bart Verhaeghe en negen andere verdachten kopen vervolging af

Voorzitter Bart Verhaeghe (rechts) en manager Vincent Mannaert van Club Brugge. (Foto: Belga Images)

In het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal, hebben tien verdachten een verruimde minnelijke schikking gesloten met het federaal parket. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling moet vandaag beslissen of ze de minnelijke schikkingen goedkeurt. De schikking houdt in dat de beklaagden een boete betalen, waardoor ze niet voor de correctionele rechtbank zullen moeten verschijnen en een strafrechtelijke veroordeling vermijden. Eén van de tien is de projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, hoofdaandeelhouder en voorzitter van Club Brugge. Volgens de schikking moeten de betrokkenen wel de benadeelden vergoeden. Concreet betekent dat wellicht dat ze belastingen moeten betalen die de fiscus misliep door de vervalste spelerscontracten.

In het dossier ‘Propere Handen’ vroeg het federaal de doorverwijzing van 57 personen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om 56 natuurlijke personen en één vennootschap. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing en lidmaatschap van een criminele organisatie. Tien onder hen hebben nu dus een verruimde minnelijke schikking afgesloten. De lekken vanuit het dossier kwamen terecht bij de kranten Le Soir en de Tijd en om daarna verschillende media te bereiken. Daarbij is er sprake van voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, de zoon van ex-premier Yves Leterme manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens (oud burgemeester van Antwerpen), Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven, en Erwin Lemmens, keeperstrainer bij de Belgische voetbalbond.



Zij zouden allemaal valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het afsluiten van transfers of bij het opstellen van valse facturen om makelaars of trainers gedeeltelijk in het zwart te betalen. Het federaal parket van zijn kant geeft geen commentaar over die namen of over de bedragen die zij moeten betalen in het kader van de minnelijke schikking, maar sluit niet uit dat er in de toekomst nog verdachten een dergelijke schikking afsluiten.