Marc Coucke wil zijn financiële schade bij de aankoop van Anderlecht recupereren

Marc Coucke en Roger Vanden Stock, de huidige en vroegere voorzitter van Anderlecht, eind 2017 nog ‘on speaking terms’. (Foto: Belga Pictures)

Marc Coucke overweegt om zichzelf en zijn holding Alychlo burgerlijke partij te stellen in het strafrechtelijk onderzoek naar de verkoop van Anderlecht eind 2017. Coucke betaalde toen 59,2 miljoen euro om een meerderheid in de Brusselse club over te kopen van onder meer de familie Van den Stock. Nu blijkt uit het gerechtelijk onderzoek dat een aantal vervalste constructies waren opgezet om Coucke te laten meebetalen aan zwarte overeenkomsten met de spelersmakelaar Christophe Henrotay. Die laatste staat centraal in het onderzoek samen met de vroegere manager Herman Van Holsbeeck. Die laatste zou de feiten hebben bekend bij de anti-corruptie speurders van het federaal parket. Coucke keerde zich eerder al tegen Van Holsbeeck en Henrotay.

Het federaal parket vraagt de raadkamer in Brussel elf personen en drie vennootschappen te vervolgen voor onder meer oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen, private corruptie, schending van het beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen. Bij de verdachten onder meer oud-toplui van de voetbalclub, onder wie voorzitter Roger Vanden Stock, ex-CEO Jo Van Biesbroeck, gewezen financieel directeur René Trullemans en de toenmalige huisjurist. Ook de makelaar Christophe Henrotay en twee van zijn medewerkers worden verdacht, net als Foot Innovation Limited, een Britse vennootschap van Henrotay. Het parket viseert daarnaast het gerenommeerde advocatenkantoor Clifford Chance en twee van zijn advocaten. Clifford Chance begeleidde de Anderlecht-top bij de verkoop aan Marc Coucke eind 2017.Het parket verwijst onder meer naar een commissie van 2 miljoen euro waarvan Anderlecht wilde doen geloven dat het bedrag verschuldigd was aan Foot Innovation voor de overname van de rechten op de voetballer Leander Dendoncker. In realiteit diende het geld om Henrotay te betalen voor zijn hand-en-spandiensten bij de verkoop van de club. Maar Henrotay was geen betrokken partij in de verkoop aan Coucke. De overeenkomst met Henrotay zou valselijk verhaald zijn op de vennootschap Alychlo, waarmee Coucke Anderlecht kocht. Het parket vond nog een andere valse overeenkomst tussen Anderlecht, Henrotay en Foot Innovation. Die was bedoeld om Coucke om de tuin te leiden over de bedragen die verschuldigd waren aan Henrotay. Dankzij die valse overeenkomst, goed voor acht facturen van in totaal 9,4 miljoen euro, zou 3 miljoen verduisterd zijn. Het parket wil Henrotay ook vervolgen voor misbruik van vertrouwen rond de storting van 1 miljoen euro op een persoonlijke rekening in Monaco.

In een reactie zegt Coucke “dankbaar en verheugd” te zijn dat het gerecht het tempo in deze zaak hoog houdt. “Deze stap bevestigt helaas wat wij al jaren gevoeld hebben na de overname. Dat we moeilijke jaren achter de rug hebben, dat er lijken uit de kast zijn gevallen en dat er onfrisse praktijken op nagehouden zijn. Die hebben heel wat gevolgen gehad. Deels sleuren we die praktijken op financieel en structureel vlak wel nog mee.”, gaat de hoofdaandeelhouder van RSCA verder. “Toch als die praktijken bewezen worden. Dan gaan we er alles aan doen om de schade te recupereren.”

“Ik had ook liever gehad dat de overname mooi verlopen was en dat we nu mooie tijden beleefden. Ook voor onze supporters.” zo besluit Coucke die met Anderlecht momenteel op een trieste 11de plaats staat in de competitie.