Bruno Venanzi, de eigenaar van de Luikse eersteklasser Standard, is dringend op zoek naar vers kapitaal. Eind januari 2022 wil hij 10 tot 15 miljoen euro ophalen bij nieuwe kandidaat investeerders die zijn geprospecteerd door PwC. Venanzi ziet zijn belang in de Luikse club daardoor verwateren tot 50 procent. Hij is ook bereid het financieel beleid uit handen te geven. Vorig boekjaar, per eind juni 2021, incasseerde Standard een verlies van 19,7 miljoen euro. De club kijkt nu aan tegen een negatief eigen vermogen van 11 miljoen euro. Ondertussen werkt Venanzi verder aan de bouw van een nieuw stadion annex business center. Om kritiek op belangenvermenging te vermijden worden beide vastgoedprojecten op termijn losgekoppeld. Venanzi werd verweten de opbrengsten van de club te gebruiken om te investeren in het meer rendabele business center. Globaal gaat het om project van om en bij 100 miljoen euro.
In Vlaanderen wordt Bruno Venanzi als voetbaleigenaar dikwijls over het hoofd gezien, in de schaduw van ondernemers zoals Bart Verhaeghe (Brugge), Marc Coucke (Anderlecht) en Paul Gheysens (Antwerp). Los daarvan worden allen gegijzeld door dezelfde twee zaken: enerzijds de omzetverliezen door corona en anderzijds de loodzware erfenis van de zwarte, half criminele voetbalcircuits. Venanzi, die zijn vermogen verdiende in de energiesector met de verkoop van Lampiris, zag de inkomsten van Standard vorig jaar decimeren van 81 naar 41 miljoen euro. Het overgedragen verlies liep op tot 24 miljoen euro. De cijfers werden bekend gemaakt door de RTBf. In L’Echo bevestigt Venanzi nu dat hij de controle over de club wil loslaten. Geld verdienen kan enkel nog door spelers te verkopen en daar ben ik niet goed in, aldus Venanzi. De enige nieuwe bron van inkomsten is een deal met een Chinese groep die de jeugdopleidingscentra van Standard zal in dienst nemen.
Ondertussen wordt verder gewerkt aan de renovatie en nieuwbouw van het stadion in Sclessin. De investering in dat stadion zou 70 miljoen bedragen. Het daaraan gekoppelde nieuwe business center van 14.000 m² vergt 30 miljoen euro. Venanzi werd verweten geld van de club over te pompen naar het vastgoedproject dat in handen is van zijn persoonlijke vennootschap. Om dat te counteren zegt hij nu dat eerst het business center zal worden afgewerkt en gecommercialiseerd, nu al is 3.300 m² verhuurd op lange termijn, om met de meeropbrengst de verdere financiering van het stadion te waarborgen. Voor beide dossiers, vastgoed en de club zelf, moet eind januari een oplossing op tafel liggen.
Bruno Venanzi kocht Standard in de zomer van 2015 over van Roland Duchâtelet. Korte tijd later lanceerde hij de renovatie van het stadion van de Luikse club. Wanneer het dossier “propere handen” los brak, bleek dat Dejan Veljkovic verschillende zwarte circuits had opgezet voor Standard. Venanzi diende daarop klacht in tegen de Servische spelersmakelaar. In zijn daaropvolgende zoektocht naar verse middelen viel de naam van de Luikse farma ondernemer François Fornieri verschillende keren. Maar dat viel dan weer samen met de gerechtelijke opsporingen inzake corruptie door Fornieri in het dossier van de Luikse intercommunale Nethys. Nu verzekert Venanzi dat Fornieri niet langer een rol speelt in het dossier.