Paul Gheysens verankert zich familiaal en politiek in N-VA Antwerpen

Paul Gheysens (rechts) naast zijn echtgenote Ria en met burgemeester Bart De Wever in de zomer van 2020 na de bekerwinst van Antwerp. (Foto; Belga Images)

Ghelamco eigenaar Paul Gheysens heeft de raad van bestuur van zijn eersteklasseploeg FC Antwerp volledig vernieuwd. Vooreerst familiaal met de komst van zijn echtgenote Ria en zijn dochter Marie-Julie in de raad van bestuur. Naar verluidt is Ria Gheysens nog meer gepassioneerd door voetbal dan haar echtgenoot. In de raad van bestuur krijgt ze onder meer het gezelschap van de vroegere N-VA minister Philippe Muyters, Antwerps N-VA strateeg Bart Van Camp en daar bovenop Jacques Vandermeiren, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf. Ook ICT-specialist en Ghelamco-bestuurder Jurgen Ingels wordt bestuurder van de voetbalploeg. Opvallend is dat Gheysens zich zonder veel omhalen omringt met kopstukken uit de partij van Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever.

Met de nieuw samengestelde raad van bestuur kiest Gheysens voor de vlucht vooruit. Begin dit jaar nam eerst Barbara De Saedeleer ontslag, nadat ze ook was opgestapt als operationeel directeur bij Ghelamco. De Saedeleer is de vroegere rechterhand van Marc Coucke ten tijde van Omega Pharma. Ze was een tijdlang de persoonlijk adviseur van Gheysens. Die trok initieel ook spelersmakelaar Luciano D’Onofrio aan boord van zijn voetbalploeg. Maar die stapte eerder dit jaar op als sportief directeur.De bekendste van de vier nieuwe, onafhankelijke bestuurders is ongetwijfeld ex-minister Philippe Muyters. De broer van Serge Muyters, korpschef bij de Antwerpse politie, staat bekend als één van de trouwste sergeanten van N-VA voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Muyters was in een vorig leven onder meer gedelegeerd bestuurder bij Voka, voor hij in 2009 in de Vlaamse regering stapte als Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening. Van 2014 tot 2019 was hij ook Vlaams minister van Werk en Sport en Vlaams minister van Economie en Innovatie. Vandaag is hij Vlaams Parlementslid en schepen in Edegem. Als gewezen minister is hij niet te beroerd om terug zijn rol op te nemen als parlementair.

Bart Van Camp is een van de directeuren bij de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), de bouwheer van de Oosterweelverbinding. Van Camp was in het verleden onder meer kabinetschef van Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme en Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en kabinetschef van de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA), meteen twee kernspelers van die politieke partij.

Antwerpenaar Jacques Vandermeiren is dan weer CEO van het Havenbedrijf Antwerpen. Voorheen was hij onder meer CEO en voorzitter van netbeheerder Elia. In de raad van bestuur van dat havenbedrijf ontmoet Vandermeiren onder meer Bart De Wever zelf naast de Antwerpse N-VA havenschepen Annick De Ridder en haar schepen collega Koen Kennis. De West-Vlaamse ondernemer Jürgen Ingels maakte furore als oprichter en verkoper van het digitale bedrijf Clear2Pay en als drijvende kracht van durfinvesteerder SmartFin. Hij is al een tijdlang bestuurder bij Ghelamco.