Het lijkt wel lente op de kantoren van Alychlo in Merelbeke, de strategische uitvalsbasis van Marc Coucke. Het ene investeringsdossier verdringt er het andere. Een participatie in het Leuvense marketingbedrijf Comate, een participatie in het reservatiebedrijf voor vrachtwagenparkings OTRA, 26 miljoen euro voor een aandeel van 10 % in een Italiaanse bouwer van luxejachten en een niet onbelangrijke kapitaalverhoging van het diagnostisch bedrijf Midiagnostics. Maar er lag bij Alychlo dan ook wat cash geld op de plank. Coucke verkocht 5 procent van de farmaleverancier Fagron voor om en bij 65 miljoen euro. En daarvoor al distantieerde hij zich van het bijwijlen omstreden Luikse anticonceptiebedrijf Mithra door 3,7 % van de Mithra aandelen te verkopen voor 40 miljoen euro. Wanneer we goed tellen, ligt er nog om en bij 40 miljoen euro te wachten op een nieuwe bestemming.
Vanuit zijn achtergrond als apotheker heeft Coucke altijd veel voeling gehad met de farmaceutische wereld. Dat was meteen ook de basis van zijn fortuin: de ondertussen omstreden verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo. Die laatste voelden zich bedrogen door Coucke bij die operatie en sleepten het hele overnamedossier voor een arbitragerechtbank. Mensen die het kunnen weten schatten dat Coucke hier in het slechtste geval 200 tot 250 miljoen euro kan aan verliezen. Dan nog hield hij initieel 1 miljard euro over aan de verkoop van Omega Pharma.
Een deel van bedrag herinvesteerde Coucke enthousiast in andere farmabedrijven zoals Ceres Pharma, de Luxemburgse kankerspecialist Droia, Sophia Genetics, Midiagnostics, het dierengeneesmiddelenbedrijf Animalcare waarvan de beurskoers op de Londense beurs aan een remonte toe is, Mithra en Fagron dus. Die nadruk op farma leek wat van het goede teveel, dus werden de specialisten van Alychlo aan het werk gezet, op zoek naar andere beloftevolle investeringen buiten de farma sfeer. Met bovenstaand nieuws als gevolg.
Toch laat Coucke de farma geenszins volledig los. Dat blijkt uit zijn beslissing om te volgen in een kapitaalverhoging van Midiagnostics. Die start up wil nog dit jaar een supersnelle en naar eigen zeggen zeer accurate coronatest lanceren. Daarvoor had het 58 miljoen euro nodig. Marc Coucke controleert 40 % van het bedrijf en is een van de geldschieters, samen met Urbain Vandeurzen en Michel Akkermans. De resterende 20 miljoen euro komt van de Europese Investeringsbank in de vorm van een lening. (Lees verder onder de foto)
Eén van de diversificatiesectoren waarin Coucke actief is, is leisure, onder meer met zijn participaties in het dierenpark Pairi Daiza en de groep van overdekte skipistes Snowworld. De 50 miljoen die hij investeerde in voetbalploeg Anderlecht behoren voorlopig nog niet tot de categorie leisure, eerder tot de categorie stress. Dat lijkt minder het geval te zijn voor het vele geld dat naar het Ardeense dorp Durbuy vloeide.
Daar opent topchef Roger Van Damme deze zomer zijn tearoom Désirée. Wout Bru kan er met geld van Coucke investeren in het leegstaande restaurant Le Vieux Pont. Dat zal omgevormd worden tot gastronomische eettempel en moet de eerste Michelin ster naar Durbuy halen. Het restaurant wordt opgebouwd rond de Franse kunstenaar Marcel Duchamp, één van de investeringsdoelwitten van Coucke. Hij zal in Le Vieux Pont een aantal werken uit zijn collectie tentoon stellen. Het “Courchevel van de Ardennen” zo omschrijft Coucke onder vrienden zijn project in Durbuy, genoemd naar het chique Franse skioord in de Alpen. Opvallend daarbij is dat de jongste golf van Coucke-investeringen allen coronavrij zijn en dus buiten de horeca sector liggen.