VOETBALGELD – François Fornieri stapt dan toch niet in Standard de Liège

François Fornieri, links, in 2015 als sponsor van Club Brugge.

De vurige stad Luik is altijd goed voor een verrassing. En nu komt die uit de voetbalwereld. Farma ondernemer Francesco Fornieri, François voor de vrienden, wordt dan toch geen aandeelhouder van eersteklasser Standard de Liège. Enkele maanden terug werd bekend dat Fornieri, bekend van zijn beursgenoteerd anticonceptiebedrijf Mithra, 50 % van de Standard aandelen zou overkopen van de huidige eigenaar Bruno Venanzi. Meteen zou Fornieri ook mee investeren in Immobilère de Standard, het vastgoedbedrijf dat de nieuwe tribunes van de Luikse voetbalploeg moet rechttrekken. Geen van beide operaties gaat nu door. Volgens berichten in de Waalse pers zou Fornieri niet de nodige fondsen hebben bijeen gekregen.

Wanneer het gaat om Fornieri en voetbal valt meteen ook de naam van de omstreden voetbalmakelaar Luciano d’Onofrio, de huidige manager van FC Antwerp, de club van Paul Gheysens. Beide mannen zijn verankerd in “la ville ardente” Luik en kennen elkaar goed. Geruchten liepen dan ook al dat de intrede van Fornieri in Standard de weg opende voor de intrede van d’Onofrio, iets wat door alle partijen ook meteen werd ontkend. Nu zou Fornieri gewoon de nodige fondsen niet hebben bij elkaar gebracht.



Eerder viel de naam van Fornieri ook al als mogelijke aandeelhouder van Anderlecht, maar ook dat bleek een loos gerucht te zijn. Fornieri is een goede zakenrelatie van Marc Coucke, formeel nog steeds de eigenaar van Anderlecht. Coucke is na Fornieri de tweede grootste aandeelhouder van het beursgenoteerde Mithra. Maar hun band gaat ook verder. De eigenaar van Anderlecht is de peter van de zoon van Fornieri. Samen nemen ze ook jaarlijks deel aan de Zoute Rally in Knokke, een event dat Coucke wil kopiëren in ‘zijn’ stadje Durbuy.

Coucke zette recent een stap terug bij Mithra. Hij deed namelijk afstand van zijn mandaat als voorzitter van het bedrijf. Mithra drijft al maanden op het parcours waarbij de anticonceptiering Donesta klaar wordt gestoomd om te worden gecommercialiseerd. Marketingrapporten voorspellen een mooie toekomst voor het product. In de zomer van 2018 bereikte de koers van het bedrijf op de Brusselse beurs een speculatieve hoogte van 34 euro per aandeel. Sedertdien halveerde die koers tot 17 euro nu. Net als het vermogen van Fornieri dat van 350 miljoen euro terugviel op 178 miljoen euro.