NIEUW – Roland Duchâtelet en Françoise Chombar incasseren 150 miljoen euro aan dividenden

Françoise Chombar (Foto: Belga Images)

De holding Xtrion keert dit jaar in twee bewegingen 150 miljoen euro uit in tussentijdse dividenden. Dat bedrag wordt voor gelijke delen verdeeld tussen de aandeelhouders van de holding, zijnde Roland Duchâtelet en het echtpaar Françoise Chombar en Rudi De Winter. De beslissing tot het superdividend komt er op het moment dat Chombar haar plaats als CEO van Melexis inruilt voor dat van voorzitter van de raad van bestuur. Melexis produceert kleine slimme sensoren die onder meer worden gebruikt in de autoassemblage. Het is samen met de halfgeleiderspecialist X-Fab één van de belangrijkste participaties aangehouden door Xtrion. Over 2018 en 2019 bedroeg het dividend van Xtrion voor beide jaren samen 50 miljoen euro.

Duchâtelet en Chombar liggen aan de basis van het succes van de bedrijven X-Fab en Melexis. Beide bedrijven samen stellen wereldwijd 5.500 mensen te werk. Ze zijn beiden erg actief als producent van halfgeleiders voor de automarkt. Momenteel bevat elke nieuwe auto die ergens ter wereld van de band rolt gemiddeld 11 Melexis-chips. Beide ondernemers vieren nu langzaam de management teugels van hun bedrijven. Duchâtelet is 73 jaar, Chombar 59.Het echtpaar Chombar-De Winter controleert 49,9 % van Xtrion via hun holding Sensinnovat. Met die laatste zetten beide ook in op diversificatie via durfinvesteringen hoofdzakelijk in biomedische bedrijven. Centraal daarbij staat de durfkapitalist Imec.xpand. Het in Leuven gevestigde fonds investeert al in een vroege fase in bedrijven die aan innovaties doen waarbij de expertise van Imec een onderscheidende rol speelt. Imec is de Leuvense onderzoeksinstelling met een focus op nanotechnologie en halfgeleiders. Het beleid van Imec.xpand staat wel los van Imec. Sensinnovat bezit 4,2 % van Imec.xpand maar participeert daarnaast nog eens rechtstreeks in Antelope DX en Indigo Diabetes, twee starters die ook Imec.xpand als financier hebben. Antelope DX, voor 12,6 % in handen van Sensinnovat, werkt aan een ‘labo op een chip’ om soa’s op te sporen met een druppel bloed of urine. Indigo Diabetes werkt aan een chip die onder de huid wordt geïmplanteerd, de glucosewaarden van diabetespatiënten continu meet en alarm slaat als die waarden afwijken. Andere investeerders in het bedrijf zijn onder meer Ackermans & van Haaren en Charles Beauduin.

Alle hier genoemde starters zijn momenteel nog verlieslatend. Binnen Sensinnovat heeft het echtpaar Chombar-De Winter ondertussen ook hun kinderen bestuurdersmandaten toegewezen.